Steeds meer mensen zijn zich bewust van het verschil tussen honing uit de supermarkt en honing van de imker. “Ik merk dat er een opleving is.”
De bijen zoemen als Jan Hofstede een raam met bijen uit zijn kast tevoorschijn haalt. “Het is ontzettend leuk om te zien hoe een volk zich ontwikkelt”, vertelt de Rouveense imker Jan Hofstede gepassioneerd. “Géén stuifmeel betekent géén sterke bijen en dan krijg je wintersterfte, dus is het van essentieel belang dat een volk het hele jaar rond kan komen van stuifmeel.”
Hofstede verdient in het dagelijks leven de kost als vrachtwagenchauffeur bij logistiek bedrijf Lekkerland in Meppel, maar in zijn vrije tijd is hij vaak bij zijn bijenkasten te vinden. Hofstede houdt zijn bijen onder andere bij zijn huis in het dorp Rouveen en boven op het dak van sterrenrestaurant de Librije aan het Spinhuisplein in Zwolle. Hofstede is al ruim 25 jaar imker en zijn honing wordt op plekken als kinderboerderij de Wezenlanden verkocht.
Waarom ben je imker geworden?
“Mijn vader was imker en had een eigen bedrijf. Hij had niet genoeg aandacht voor de bijen, waardoor de bijen in zwermen aan de boom hingen. Na een aantal jaar zijn de bijen er weggegaan. Het zaadje voor imker was destijds al wel geplant. Ik ben er een paar jaar mee gestopt, maar heb het samen met mijn vader weer opgepakt.”
Een aantal bijenkasten staat boven op het dak van sterrenrestaurant de Librije. Waarom daar?
“Dat is jaren geleden gekomen. Als ik honing gewonnen had, verkocht ik het aan de Librije, omdat zij streekproducten gebruiken. Ik heb gevraagd of het mogelijk was bijenkasten bij het restaurant te plaatsen, maar de oude locatie leende zich daar niet voor. De nieuwe locatie van de Librije leende zich daar wel voor. Ik werd uitgenodigd voor een bakje koffie en in dezelfde week kon ik beginnen.”
Dragen de bijenkasten wat bij aan de natuur in Zwolle?
“Bijen zijn goede bestuivers. Ik zeg altijd: in de stad bloeit altijd wat. Op het platteland niet. De bermen zijn daar gemaaid, terwijl je in de stad meer parken hebt waar veel bomen, struiken en bloemen staan. In de stad heb je continu binnenkomst van stuifmeel en nectar. Als de paardenbloem op het platteland uitgebloeid is, dan is het hier wel gebeurd met het stuifmeel. Als ik bij de Librije op het dak ga staan zie ik wel vijf plantensoorten waar bijen stuifmeel weg kunnen halen. Op het platteland hooguit twee soorten.”
Hofstede neemt nog een slok van zijn koffie vanuit een thermosbeker. “We kunnen ook nog wel even in de schuur kijken. Daar heb ik honing staan van afgelopen seizoen.” Hofstede laat weten dat hij onlangs de prijs van potten honing heeft verhoogd naar 7 euro voor 450 gram.
Ik zeg altijd: in de stad bloeit altijd wat.
Levert het houden van bijen veel geld op?
“De gemiddelde imker is een natuurmens die houdt van bezig zijn in de natuur. Bijenhouden is voor de hobby, maar als je veel honing produceert en verkoopt, moet je ook wel zorgen dat je net onder aan de streep de kosten eruit kan halen. De materialen voor de potten worden steeds duurder. De glaswerkprijzen zijn de afgelopen twee à drie jaar verdubbeld. En de materialen voor je bijenkast worden ook duurder. Als je alle uren bij elkaar rekent, kun je beter een paar dagen extra werken. Het is puur voor de hobby.”
In februari verscheen een reportage van het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde dat onderzoek deed naar de prijsverschillen van honing. Hofstede ziet het als een bevestiging van ‘wat er aan de hand is’. Zo kost de ene honing vierenhalve euro per kilo, terwijl de ander twintig euro per kilo kost. Dit prijsverschil zou gevormd worden door onbekende hoeveelheden suikersiroop die er in honing van de supermarkt aanwezig zouden zijn.
Wat is het verschil tussen honing van de imker en honing van de supermarkt?
“Honing van de imker is onbewerkte honing, ook wel rauwe honing genoemd. Honing van de supermarkt wordt ‘gesteriliseerd’ waarbij er suikersiroop aan toegevoegd wordt. Nederlandse imkers kunnen helaas niet de Nederlandse behoefte van honing dekken, dus wordt veel honing geïmporteerd uit andere landen zoals China.”
Merk je dat de vraag naar honing van de imker lager is door de goedkopere honing uit de supermarkt?
“Ik merk dat er een opleving is. Er zijn mensen die bewust zijn van de ‘goedkope honing’ uit de supermarkt. Die mensen kopen het nu bij de imker. Het is makkelijker en sneller om honing te kopen in de supermarkt. Ik zeg: je hoeft de honing niet bij mij te halen, maar koop het bij de lokale imker. Honing werkt ontstekingsremmend en het is zoveel lekkerder!”