Het Openbaar ministerie heeft 18 maanden celstraf geëist tegen de 21-jarige Rune V.  Uit Zwolle, die verdacht wordt van verboden wapenbezit en diefstal met geweld in vereniging. Samen met Sam K. (22) en Joeri V. (21) heeft de verdachte op 16 december een jongen van 17 bedreigd en bestolen. Op dinsdag 2 April worden alle drie de verdachten verhoord in de rechtbank in Zwolle. 

“Damian zijn leven is op zijn kop gezet en voor wat, een telefoon, horloge en een paar honderd euro?”, aldus de officier van justitie in haar toespraak. 

Het misdrijf werd op 16 december in de binnenstad van Zwolle gepleegd.  De 17-jarige Damian had afgesproken om in de buurt van een flatgebouw in Zwolle vuurwerk te kopen van Rune V. Echter wist het slachtoffer niet dat kort voor de handel, Sam K., Rune V. en Joeri V. hadden afgesproken Damian te beroven van zijn geld en bezittingen. Zowel Sam als Joeri waren niet op de hoogte van het feit dat Rune op dat moment in bezit was van een vuurwapen. 

Berouw 

Alle 3 de verdachten, waaronder Rune V., hebben aan het eind van de rechtszaak hun berouw getoond aan het 17-jarige slachtoffer: “Ik wil hier mijn oprechte excuses voor aan bieden, ik heb die dag de domste fout van mijn leven gemaakt”, zo zegt Rune V.  

Eenmaal aangekomen in de binnenstad werd Damian door Joeri begeleid naar een afgelegen fietsenstalling achter het flatgebouw. Daar stonden Rune en Sam het slachtoffer op te wachten. Kort na dat Damian naar binnen liep kreeg hij van Rune een klap op het achterhoofd waarna Rune het vuurwapen trok en hem bedreigde. “Kankersukkel, geef je horloge” en “Waar is je geld!?” Zo herinnert de 17-jarige Damian zich dat moment. Nadat Damian de klap op zijn hoofd had ontvangen haalde Sam K. hem naar de grond. Als laatst haalde Rune V. het geld uit de rechter borstzak van Damian waarna de drie jongens met vaart wegrende. 

”Damian zijn leven is op zijn kop gezet en voor wat?”

Officier van justitie

Emotionele schade 

“Ongelofelijke rotstreek dit”, zo luid de reactie van de rechter op het verhaal van de officier. “Echt een verschrikkelijke gebeurtenis is dit voor zowel Damian als zijn familie”. Ook Damian krijgt een moment om de 3 misdrijvers toe te spreken “Wanneer ik eraan terugdenk dan denk ik: waarom ik? Hierdoor heb ik grote emotionele schade opgelopen en daardoor heb ik ook een grootse achterstand opgelopen op mijn opleiding” 

 Volgens het OM gaat het om 610 euro contant, een telefoon en een horloge met een geschatte waarde van 190 euro. Volgens de drie verdachten gaat het slechts om 470 euro contant geld. Het OM eist achttien maanden celstraf voor Rune V. en Sam K. De straf van Yuri bedraagt 12 maanden cel.  

Intellectueel achterstand 

Alle 3 de verdachten moeten volgens de eis van het OM gestraft worden volgens het volwassenenstrafrecht. De advocaten van Sam en Rune vinden dat hun cliënten volgens het jeugdstrafrecht aangepakt moeten worden. Uit een test is namelijk gebleken dar Rune V. een verstandelijke beperking heeft waardoor hij niet goed kan nadenken over bepaalde situaties “Ik kwam er vrij snel achter dat Rune intellectueel achterstand heeft toen hij mij uitlegde dat hij het vuurwapen had gekocht om zichzelf te beschermen tegen de oorlog in Oekraïne.”, zo zegt de advocaat van Rune V. Ook Sam K. zou zich in een soort gelijke situatie bevinden volgens zijn advocaat. Daarnaast zou Sam ook een lastige thuissituatie hebben.

De uiteindelijk uitspraak van de rechter vindt plaats op dinsdag 16 april. 

Door Isa Ammi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *