Marieke Schuur (2e van rechtsonder) Met haat voetbalteam in de jaren 80.
Marieke Schuur (2e van rechtsonder) Met haar voetbalteam in de jaren 80.

Rellen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij voetbal. Ook PEC Zwolle heeft hier mee te maken. “Voetbal is niet veranderd, de supporters wel” vertelt Marieke Schuur (52) die zelf groots voetballiefhebber is. Agressie op de tribune wordt niet gewaardeerd door de rest van de supporters, de maatregelen die getroffen zijn voor het voorkomen van de rellen beperkt de voetbal ervaring volgens veel fans.

Wat vinden de fans
“Voetbal is niet veranderd, de supporters wel. Het lijkt alsof veel mensen niet meer echt voor de sport zelf komen” zegt Marieke Schuur die groots voetballiefhebber is. “Ik ben zelf trainer geweest bij een jeugdteam en zelfs daar merkte ik al veel geschreeuw en gezeur vanuit het publiek” Geeft Marieke aan. “Ik vind agressie tijdens wedstrijden echt niet kunnen. Het heeft niets met voetbal te maken en ik vind niet dat je jezelf een fan kan noemen als je je zo misdraagt,” Verteld Marieke. Supportersclub PEC Zwolle is ook niet al te blij met de rellen rondom PEC Zwolle, “Agressie laat je thuis!” laten ze weten op hun sociale media.

Getroffen maatregelen
Niet alleen creëren de rellen een onveilige situatie voor medewerkers en beveiligers, ook wordt de ervaring beperkt. Er zijn al veel verschillende maatregelen getroffen tegen het geweld, waaronder; geen alcoholgebruik onder de 21 jaar, geen gezichtsbedekkende kleding en er zijn geen zwaaivlaggen en sfeerdoeken meer toegestaan. Veel fans vinden dit jammer, voetbal is namelijk niet meer wat het was. “De maatregelen beperken wel een beetje de ervaring, maar veiligheid gaat zeker voor” verteld Marieke. “Ik vind dat er sneller geldstraffen en stadion verboden uitgedeeld mogen worden, misschien leren ze daar sneller van” geeft Marieke aan. “Ik ging vroeger eigenlijk altijd wel naar wedstrijden van bijvoorbeeld PEC Zwolle of sc Heerenveen, maar tegenwoordig heb ik hier geen baat meer bij.” Verteld Marieke, dit vindt ze erg jammer omdat ze hier eerder erg veel plezier uit haalde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *