ZWOLLE – Met nog enkele dagen tot de Europese verkiezingen maken Zwollenaren zich klaar om hun stem uit te brengen. Dit jaar staan verschillende lokale kandidaten op de lijst, waaronder André Poortman van het CDA en Gaby Markandu van de Partij voor de Dieren.

Edgar Wieten & Jur Timmerman

“Ik vind het belangrijk om me ergens aan te verbinden en je ergens voor in te zetten. In mijn geval is het nu Europa”, zegt André Poortman. Poortman is werkzaam voor de denktank van het CDA, het WI en staat op plek 22 van de lijst. “Daar zijn we vaak met een lange termijn bezig. Met allemaal grote plannen en ideeën. Het is tijd om dat gewoon in de praktijk te gaan brengen. Via het Europese Parlement zou dat kunnen.”

Ook Gaby Markandu stelt dat Europa dichterbij is dan de meeste mensen denken. Haar reden om mee te doen aan de verkiezingen is duidelijk: “Rechtvaardigheid is mijn drijfveer”, zo stelt Markandu, nummer 21 voor de Partij voor de Dieren. “Ik zag een video van varkens die aan het wachten waren voor de slacht. Het was 40 graden die dag. Dat raakte me zo erg”, vertelt Markandu. Toen bedacht ze dat ze er iets tegen wilde doen en zo staat ze nu op de lijst van de Partij voor de Dieren.

Belangrijk
‘’Het Europese Parlement is voor veel mensen een ver-van-hun-bedshow,” zegt Poortman. Toch wordt volgens Poortman op Europees niveau veel bepaald, wat ook rechtstreeks impact heeft op Zwolle. ’’Bijvoorbeeld rondom subsidies, maar ook natuurwetgeving. Dat wordt allemaal in Europa besloten. Dus door als Zwollenaar te stemmen op een bepaald profiel of op een bepaalde politieke kleur kun je dat natuurlijk beïnvloeden”, stelt Poortman.

Markandu vult aan: “Dingen die hier in Zwolle gebeuren gaat eigenlijk heel Nederland aan. Of heel Europa. Dat is dat we gezond water hebben. Dat we een rechtvaardig voedselsysteem hebben. Dat we schone lucht hebben. Dat zijn dingen waar wij ons echt voor inzetten”, Markandu denkt daarnaast aan de Zwolse huisdieren: “Zwolle is lang of volgens mij nu ook het meest diervriendelijke gemeente geweest. Heel veel Zwollenaren hebben huisdieren. In Europa wordt er nu gewerkt aan regelgeving om die huisdieren beter te beschermen.’’

Gaby Markandu (PvdD) en André Poortman (CDA)

Rechts
Volgens Markandu wordt er in de media te veel aandacht besteed aan rechtse partijen: “De NOS heeft op basis van de peilingen van de Tweede Kamer besloten wie er mag deelnemen aan het slotdebat. De Partij voor de Dieren en de ChristenUnie mogen hierdoor niet meedoen.” Volgens Markandu wordt Europa steeds meer rechtsgeoriënteerd. Daar ligt ook een verantwoordelijkheid bij de linkse partijen: “Rechts is aan het opstijgen. Dit kunnen we nu nog steeds tackelen door dat hele plaatje te laten zien.”

Poortman is het niet per se eens met het feit dat rechts in Europa aan het opstijgen is: “Ik weet niet of Europa zelf rechtser wordt, maar er zijn zeker bewegingen die conservatiever worden. We moeten kritisch blijven en landen die de rechtsstaat negeren, bestraffen en aanpakken.” Volgens Poortman is het dan ook belangrijk dat we in Europa kritisch blijven op onszelf en naar Europa kijken. Bovendien kan volgens Poortman Europa een stuk democratischer worden: “Nu kan het parlement geen wetsvoorstellen indienen. Dat zou eigenlijk wel moeten kunnen. Niet alleen de commissie zou daar verantwoordelijk voor moeten zijn, maar ook het parlement.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *