Thomas Kamphuis, een gepassioneerd verzamelaar van verhalen en auteur, heeft zijn leven gewijd aan het vastleggen van de geschiedenis van Spoolde, Westenholte en Mastenbroek. Na een lange carrière bij de overheid vond hij zijn roeping in het documenteren van lokale verhalen toen hij in 2017 naar Westenholte verhuisde.

Het begin

Thomas’ passie voor geschiedenis begon met het project Ouderengezelschap Westenholte, geïnspireerd door zijn liefde voor de verhalen van oudere generaties. Hoewel dit project niet van de grond kwam, ontmoette hij boer Bertus van Weeghel, een markant figuur in de gemeenschap. Bertus werd het middelpunt van Thomas’ eerste boek, waarin hij vijf jaar lang zijn leven en verhalen documenteerde.

Thomas Kamphuis – foto van Thomas Kamphuis

Verhalen uit de gemeenschap

Herinneringen aan Spoolde, Westenholte en Frankhuis bracht een stroom van reacties teweeg. Lokale bewoners deelden hun persoonlijke verhalen en herinneringen. “Mensen in Zwolle vinden net als ik het belangrijk dat de geschiedenis niet verloren gaat, maar nieuw leven krijgt,” zegt Thomas.

Bertus van Weeghel met zeis – foto van Thomas Kamphuis

De fiets van Bertus

Één van de verhalen die eruit springt is het verhaal van Bertus en zijn fiets. “Bertus van Weeghel vertelde me hoe het vroeger was, toen een fiets een zeldzaamheid was op school. In de jaren ’80 vierde Bertus met zijn vrouw Jentje hun zilveren bruiloft, en kregen ze van hun kinderen een nieuwe fiets. ‘’

Bertus van Weeghel is een man die Thomas heeft gefascineerd. “De eerste keer dat ik De Fiets zag, werd ik met enige weemoed teruggeworpen op voorbije tijden. Tijden van strenge winters met Elfstedentochten, zonder internet of mobiele telefoon. Trappen tegen de wind, zonder elektrische motor,” vertelt Thomas. De Fiets bleef. Na een val van een ladder bleef Bertus op zijn oude fiets rijden, zoals zijn dokter voorschreef.

Bertus van Weeghel op zijn fiets – foto van Thomas Kamphuis

Persoonlijke verbinding 

Door zijn werk heeft Thomas een sterke band met de gemeenschap opgebouwd. “Het optekenen van verhalen heeft me een band gegeven met velen die ik voorheen niet kende. Ik woon hier pas sinds 2017, maar door deze gesprekken voelde ik me steeds meer thuis,” vertelt hij.

Thomas hoopt dat zijn boeken bijdragen aan het behoud van lokale geschiedenis en erfgoed. “Papier blijft langer bewaard dan een website. Zowel de gemeente Zwolle als de Stadkamer en het Zwols Historisch Centrum hebben mijn boeken,” vertelt hij. De reacties uit de gemeenschap zijn enthousiast. “De gemeenschap voelt zich gevierd en gehoord. Iemand wil iets van zichzelf achterlaten, en blijkbaar raak ik met mijn soort boek en schrijfstijl een gevoelige snaar.”

Samenwerking met de gemeenschap en betrekken van jongeren

Thomas heeft samengewerkt met lokale organisaties en individuen tijdens zijn onderzoek. “De IJsvereniging en een Facebook-groep over Zwolle hebben veel respons opgeleverd. Wim de Ruiter van het Kadaster was van onschatbare waarde. Helaas is veel specifieke kennis moeilijk toegankelijk,” legt hij uit. 

Ook benadrukt hij het belang van het betrekken van jongere generaties bij het behoud van lokale geschiedenis: “Door artikelen zoals deze, geschreven door jonge mensen, kunnen we de interesse van jongeren wekken.’’

“Een ontmoeting met een bewoner brengt altijd een nieuw stukje geschiedenis aan het licht.” – Thomas Kamphuis

Thomas’ boeken zijn meer dan alleen een verzameling verhalen; ze zijn een waardevol onderdeel van het culturele erfgoed van Spoolde, Westenholte en Mastenbroek. Zijn initiatief draagt bij aan het levend houden van de verhalen van Zwolle door de jaren heen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *