ZWOLLE – “Wilt u een bijbel?”, vraagt straatevangelist Piet Bloed aan een willekeurige voorbijganger. De voorbijganger schudt met zijn hoofd en loopt hem straal voorbij. Een ander persoon staat wel open voor een gesprek. De bijbelbus van stichting Sjofar heeft al in veel plaatsen gestaan. Afgelopen vrijdag stonden ze op de Melkmarkt in Zwolle. Dit leidde tot diverse reacties van voorbijgangers in de omgeving.  

Edgar Wieten & Christel Tuk

Bij stichting Sjofar zijn ruim vierhonderd vrijwilligers betrokken. In ruim zestig steden staat de gele bijbelbus met als doel het evangeliseren en verspreiden van de bijbel. Stichting Sjofar omschrijft zichzelf als ‘interkerkelijk’ en ze zijn geen onderdeel van een sekte. 

Piet Bloed, evangelist van stichting Sjofar, deelt bijbels uit.

Drijfveer  

“Wij gunnen iedereen de liefde, omdat wij dat ook zelf ervaren. Daarom willen wij het aan zoveel mogelijk mensen vertellen, in zoveel mogelijk dagen en plaatsen”, vertelt Piet Bloed. Hij heeft opgemerkt dat er wel degelijk mensen op de bus afkomen om een gratis bijbel mee te nemen, daar gaat hij ook mee in gesprek. “Ze ervaren onduidelijkheid over wat er komen gaat en ze willen graag duidelijkheid.” 

De bus waar de straatevangelisten heel Nederland door reizen diende oorspronkelijk als ambulance waarmee zieken naar het ziekenhuis werden vervoerd. “Na 400.000 kilometer in Groningen te hebben gereden, vond het Groningse ziekenhuis de bus te oud. Wij hebben de ambulance verandert tot een bijbelbus”, vertelt Bloed wijzend naar de bus.  

De bijbelbus heeft daarentegen ook een religieuze betekenis. “Een ziekenwagen staat voor redding van het lichaam en wij staan voor de redding van de ziel.” 

“Een ziekenwagen staat voor redding van het lichaam en wij staan voor de redding van de ziel” 

Reacties 

De bewoners van gemeente Zwolle keken afgelopen vrijdag op verschillende manieren naar de bijbelbus in het centrum. “Ik ben zelf ook gelovig, ik vind het wel heel erg goed dat ze hier staan en mensen meer vertellen over het geloof”,  zegt een vrouw op straat die niet herkenbaar wil zijn.  

Niet iedereen is een grote fan van de bijbelbus in Zwolle. “Het voelt een beetje gepusht als ze hier staan”, zegt Zen, een jongen met piercings en zwarte kleding. ‘’Af en toe vind ik het wel irritant, omdat ik ook erg getarged wordt, dan komen ze op me af met de vraag of ik me een keer zou willen bekeren tot god.’’ Hij merkt dat hij er vooral uitgepikt wordt door evangelisten door zijn uiterlijk. 

“Het is niet iets voor mij. Ik vind het niet heel erg irritant, maar dat komt ook omdat ik niet wordt aangesproken. Ik vind het wel fijn als dat zo blijft”, vertelt ook Cas, een vriend van Zen. 

Daarnaast waren er ook bewoners op straat geen mening hadden over de bijbelbus. Bloed bevestigd dat hij af en toe negatieve reacties en opmerkingen naar zich toe geslingerd krijgt. “Soms kunnen bepaalde mensen niet eens goede dag zeggen, omdat ze zo boos zijn.” 

Op 21 juni staat de bijbelbus Sjofar wederom in het centrum van Zwolle.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *