ZWOLLE – In de Noorderkerk in Zwolle zijn de voorbereidingen voor Pasen al in volle gang. Naast de Noorderkerk behoren ook de Zuiderhof (Zwolle) en de Verrijzeniskerk (Holtebroek) tot de organisatie. Vlak na de kerstdagen begonnen ze al met het nadenken over de paasdiensten en de daaropvolgende voorbereidingen. Lieuwejan van Dalen (46) is één van de voorgangers van de kerk en is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de paasdiensten. 

Meerdere diensten 

De organisatie omvat drie kerken en dus ook drie diensten. “We hebben drie locaties met verschillende voorgangers, en de voorbereidingen variëren afhankelijk van de aard van de diensten”, aldus Van Dalen. “Een kerk heeft bijvoorbeeld minder voorbereiding nodig wanneer er alleen een orgel en een piano worden gebruikt in vergelijking met een kerk met een koor en verschillende medewerkers.” Naast geluid en zang ligt de nadruk van de voorbereidingen vooral op de preek en de algemene samenhang van de dienst. In de preek vertelt de dominee meer over het paasverhaal zoals beschreven in de bijbel. 

Bij normale kerkdiensten gaan de kinderen doorgaans naar de kindernevendienst. Tijdens de paasdienst blijven de kinderen echter in de kerkzaal zitten. “Om de kinderen toch bij het verhaal te betrekken, gebruik ik de kijkbijbel met afbeeldingen”, zegt dominee Lieuwejan, die momenteel druk bezig is met de voorbereidingen. Tijdens de paasdienst worden er ook levendige liederen gespeeld die de kinderen kunnen meezingen. Daarnaast krijgen ze opdrachten tijdens de paasdienst om hen actief bij het verhaal te betrekken. 

Georganiseerde vieringen 

Ongeveer twintig jaar geleden begon de organisatie met het organiseren van vieringen. Vorige week werden deze gehouden voor ouderen op verschillende locaties. Hierbij kwamen ouderen bijeen om elkaar weer te zien en te genieten van een maaltijd. Ongeveer tachtig ouderen bezochten de viering in de Noorderkerk. “Eerst was er een kerkdienst met het lezen van de bijbel en gebeden, gevolgd door een lunch voor de ouderen”, legt Van Dalen uit. “Dit was erg leuk voor de ouderen, omdat ze elkaar weer konden ontmoeten. Het was gewoon heel gezellig.” 

Organisatiegroepen 

Voor de paasvieringen en -activiteiten zijn er verschillende groepen medewerkers die de activiteiten voorbereiden voor de verschillende doelgroepen, waaronder ouderen, jongeren en kinderen. 

Stille week 

“Deze week is de stille week. Elke avond tot Goede Vrijdag wordt er een vesper gehouden, een korte kerkdienst van dertig minuten gekenmerkt door eenvoud en stilte”, zegt Van Dalen. “Elke dag wordt een kaars gedoofd, net zo lang tot het Goede Vrijdag is.” Het doven van de kaars symboliseert de dood van Jezus. 

Drukkere kerkdiensten – dilemma 

“Paasdiensten zijn een van de drukstbezochte kerkdiensten. Een aantal jaar geleden hadden we zoveel mensen dat we enkelen naar huis moesten sturen. Dat willen we natuurlijk niet, want we streven naar gastvrijheid. Nu kunnen mensen op de website zien of er nog plaatsen beschikbaar zijn of dat de dienst vol is.” Aldus Van Dalen. 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *