Zwolle – Dirk Coenen (24) is sinds drie maanden pastor. Zeven jaar lang actief in het Zwolse studentenleven, en nu een gemeente onder zijn hoede. Vijf jaar lang lid bij de studentenvereniging Ichthus Zwolle. Dirk praat vlot en vrolijk over zijn liefde voor zijn geloof en zijn missie  om mensen het verhaal van God te delen. Jongeren zijn Dirks belangrijkste doelgroep: “Zij zijn de volgende generatie, aan hen moeten we uiteindelijk het stokje doorgeven.”

Zijn weg tot Pastor

Dirk had vóórdat hij zich op zijn weg in de pastorale wereld bevond, een ander toekomstplan. Hij deed vóór zijn opleiding theologie in Zwolle, de opleiding tot docent natuurkunde. “Ik was al drie jaar bezig, maar door corona moest ik stoppen met de opleiding.” Het idee van theologie studeren kwam al wel eerder op in zijn hoofd. “Ik vroeg aan God of hij mij op het juiste pad wilde zetten, toen ik hoorde dat ik moest stoppen, wist ik dat dit een teken was.” Tijdens Dirks tweede stage tijdens zijn opleiding theologie merkte hij dat hij het werk erg interessant vond. “Ik heb mijn vierjarige opleiding in drie jaar weten te halen en ben meteen aan het werk gegaan in de kerk”. Hij vertelt vol vreugde over hoe hij het werk als pastor vindt. Hij wil uiteindelijk ook de dominee-opleiding volgen op de uni. Om meer te leren over het werk in de kerk.

Tijdens zijn werk als pastor ziet hij vooral ouderen en jonge gezinnen in de kerk die hij leidt. “Er zijn wel een paar jongeren, die zijn ook actief bezig, maar we zien vooral ouderen en jonge gezinnen.” Dirk is naast zijn werk, in zijn vrije tijd ook druk met zijn geloof. “Ik ben bezig om allerlei verschillende versies van de bijbel van kaft tot kaft te lezen.” Hij vindt het belangrijk dat je als christen sowieso één keer de bijbel van kaft tot kaft helemaal hebt gelezen. Hij heeft het streefdoel om elk jaar een versie van de bijbel te lezen. Hij heeft naast zijn liefde voor het geloof, ook een grote liefde voor Star Wars. Hij praat net zo passievol over Star Wars als over het geloof. Zo is zijn favoriete karakter Obi-Wan Kenobi.

Het studentenleven als een christen

“Toen ik mijn studie in Zwolle begon, had ik nog niet echt een netwerk.” Dirk had op het eerste oog niet iets met studentenverenigingen. “Het doet mij denken aan mensen die zich de hele tijd lam zuipen. Ik was toch benieuwd of er christelijke studentenverenigingen waren.” Dirk begon te googlen naar verschillende studentenverenigingen en merkte Ichthus op. “Ik bekeek de website en ik zag dat het wel een gezellig clubje was.” Ichthus had een GIGA-avond waar iedereen kon komen, dit bleek een soort kerkdienst te zijn. “Ik werd daar zo goed ontvangen, dat ik me meteen had aangemeld bij de vereniging.” Hij geeft toe dat Ichthus hem als persoon heeft verandert. “Als je kijkt naar toen ik bij Ichthus kwam en nu, ik echt positief verandert ben.”  Dirk heeft tijdens zijn tijd bij Ichthus nieuwe leden positief ontvangen, net zoals hoe hij werd ontvangen toen hij net bij Ichthus kwam.

Jongeren – en het geloof overbrengen

Uit het onderzoek van CBS is gebleken dat er in Zuidoost-Friesland maar liefst 37,5% van de mensen vanaf de leeftijd van vijftien jaar geloven. Dit is een stuk minder vergeleken met Noord-Overijssel waar 58,7% van de mensen vanaf vijftien jaar geloven. Steeds meer jongeren stappen van het geloof, dit blijkt uit meerdere onderzoeken.

Dirk en zijn collega zijn druk bezig met het implementeren van het boek Samen Jong. “We hopen hiermee te bereiken dat de jongeren zich niet achtergelaten voelen.” In het boek worden zes kernwaarden besproken. De kernwaarden die ze willen meebrengen zijn: Prioriteit geven aan jongeren, de boodschap van Jezus serieus nemen, hart hebben voor jongeren, verantwoordelijkheid geven, een warme gemeenschap zijn en beste buren zijn. Dirk heeft gemerkt dat mensen moeite hadden met het geven van verantwoordelijkheid voor jongeren. “Dat is wel flink verbeterd door de tijd heen.” In de kerk waar Dirk pastor is hebben ze ook een plek waar jongeren samen komen. “Hier kunnen de jongeren praten met elkaar over het geloof en activiteiten kunnen doen.” Zo hangt er een dartbord, staan er comfortabele banken en is er een bar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *