Door Isa Pelskamp en Jur Timmerman

Het is een apart gezicht: Berend Spans die bloemen steekt in het hek van de synagoge in het centrum van Zwolle. Zijn actie loopt inmiddels al sinds 7 oktober, de dag dat Hamas Israël aanviel en daarmee een langlopend conflict weer deed oplaaien. “Misschien kan ik hiermee de Zwolse joodse gemeenschap een hart onder de riem steken”, vertelt de Zwollenaar. 

Spans vindt dat Israël sinds de start van het conflict onderbelicht wordt. Sinds 7 oktober steekt hij eens in de zoveel tijd bloemen in het hek van de synagoge als stille steunbetuiging richting de Joodse gemeenschap in Nederland. “Op TikTok zie je natuurlijk veel flitsende beelden van de oorlog. Dan is de toon al gezet, maar de context is vaak verdwenen.”  

De mensen van de synagoge wisten in eerste instantie niets van de actie, legt Spans uit. Na een tijdje kwam er toevallig iemand uit de synagoge naar buiten lopen. “Die vond de steun fijn,” zegt hij. 

Samenwerken 

“Ik ben een doener,” zegt Spans, terwijl hij de bloemen plaatst. Hij is begonnen met de actie vanuit zijn christelijke achtergrond. “Israël is een belangrijk land, ook in de Bijbel,” legt hij uit. Hij vindt het dan ook vervelend om te zien wat de Joodse gemeenschap in Nederland wordt aangedaan. “Overal zie je steunbetuigingen voor Palestina, maar naar mijn mening zie je weinig steunbetuigingen voor Israël. En als die er zijn, moet er altijd veel politie op de been komen. Er zijn ook projecten waar het heel erg goed gaat en Israëliërs en Palestijnen samenwerken; die verhalen worden niet belicht.” 

Gevoelsmens 

Spans is voorlopig nog niet van plan om te stoppen met zijn actie, ook al beseft hij dat hij weinig aan de situatie kan veranderen: “Een bloemetje is een bloemetje, je moet toch bij mensen zijn die stappen kunnen ondernemen,” zegt hij. “Ik ben een gevoelsmens. Ik wil laten merken dat er een Nederlandse gemeenschap is die wél achter de Joodse gemeenschap staat.”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *