ZWOLLE – De Zwolse Kunsteducatie Nederland organiseert kunst- en cultuurlessen, projecten en workshops op scholen. Sil Loeters is mede-eigenaar en een van de organisatoren. Hij werkt al ruim vijftien jaar bij dit bedrijf. Kunst- en cultuurlessen worden al jarenlang gegeven op scholen, maar hoe belangrijk zijn deze lessen voor jongeren?

Kunst en cultuur stimulerend

“Je kunt bij kunst en cultuur iets bij jongeren stimuleren wat niet altijd haalbaar is in de reguliere lessen.”, vertelt Loeters. Door kunst en cultuurlessen te geven hoopt Kunsteducatie Nederland de creatieve breinen aan te zetten bij jongeren. Naast dat de creativiteit van de jongeren gestimuleerd wordt, heeft kunst en cultuur ook een sociaal aspect. 

“Je hebt zo een klas van dertig voor je en het mooist zou zijn als je iedereen ziet, dus dat je betekenisvol kan zijn voor iedereen. Het is belangrijk om iedereen te zien.” De organisatie houdt ook rekening met jongeren die op dat moment geen zin hebben in de les. 

Ze zorgen ervoor dat jongeren iets anders kunnen doen, om hen hoorbaar te maken. “Betekenisvol is iets waar we naar streven, en om iedereen hoorbaar te maken en te betrekken.”

Variabele projecten

Kunsteducatie Nederland geeft verschillende kunst- en cultuurlessen en workshops. Van het maken van muziek en theater tot het bouwen van escaperooms. Naast dat ze kunst- en cultuurlessen en workshops geven, organiseren ze ook festivals. “Dit is één van de vetste projecten om uit te voeren”, zegt Loeters.

“Het festival werd gemaakt met en voor en door de leerlingen.” Samen met de school wordt een programma samengesteld met workshops. De dag wordt vervolgens opgesplitst in een workshop dagdeel en een festival. Een van de festivals werd onlangs uitgevoerd op een internationale school in Amsterdam. “Dit is wel iets wat me zou bijblijven. De spontaniteit van de workshopgevers en het gevoel van vrijheid en veiligheid om als jongeren mee te doen tijdens de jam maakte deze dag. De spontaniteit van de workshopgevers en het gevoel van vrijheid en veiligheid om als jongeren mee te doen tijdens de jam maakte deze dag.”

Aankomend festival 

Binnenkort op 29 en 30 mei organiseert Kunsteducatie Nederland het YEZ festival: een festival voor het voortgezet onderwijs. Dit festival wordt gehouden bij de Spoorzone in Zwolle. Op dit festival gaan ze allerlei workshops geven binnen kunst- en cultuur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *