Mentale druk en psychische problemen komen steeds vaker voor bij jongeren. Na de corona periode steeg dat alleen maar harder. Petra Kreule helpt studenten van Landstede die mentale problemen hebben: “Ik denk dat het nu de laatste 2 jaar erger is door de corona nasleep.”

Bij veel scholen wordt hulp geregeld via een professionals die zich alleen bezig houden met hulp. Dus niet meer door docenten of mentoren. Bij Landstede is daarvoor het SAB: Student Advies en Begeleiding.

Vroeger vs nu

’Ik heb op het Meander College gezeten vroeger, ik kan me niet herinneren dat er andere hulp voor de mentale gezondheid was. Die hulp vanuit school was er toen nog helemaal niet. er was wel een decaan maar die was er alleen voor schoolzaken. Ik denk dat de mentale problematiek nu ook wel een stuk erger is dan vroeger,’’ vertelt Petra Kreule.

Wat biedt het SAB?

Landstede probeert deze studenten te helpen. “Bij het SAB bieden we  een luisterend oor en ze kunnen onder andere ook helpen bij paniekklachten, concentratieproblemen en als je vragen over je loopbaan hebt”, legt Kreule uit. Ook kun je er voor specifiekere hulpvragen terecht bijvoorbeeld als je het lastig vind om grenzen aan te geven of het eng vindt onbekenden aan te spreken of als je bijvoorbeeld heel erg snel boos wordt. Iedere student kan zich via zijn coach aanmelden voor het SAB maar mag ook altijd zo maar even binnen lopen om te praten of een afspraak te maken.

Programma’s

Petra en haar collega’s hebben verschillende programma’s georganiseerd zoals boxing-clinics, Playing for Succes en Vuurkracht. Bij Playing voor Succes leren studenten spelenderwijs omgaan met angsten of problemen. Bij Vuurkracht zijn groepen leerlingen onder begeleiding buiten actief bezig, meer gericht op persoonlijke ontwikkeling.

Gemeente Zwolle

Volgens Kreule is de gemeente wel erg betrokken bij de jeugdzorg. “Wethouder Michiel van Willigen, die jeugd en jeugdzorg in zijn portefeuille heeft, kom ik wel vaak tegen.” Ook bij bijvoorbeeld het vsv (vroegtijdig schoolverlaten) project dat zich in zet voor leerlingen die vroeg school verlaten zonder diploma. We hadden laatst een bijeenkomst voor vsv en toen bleek het dat er vanuit de gemeente Zwolle best veel geld is vrijgemaakt voor thuiszitters en risicojongeren.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *