“Wij hebben bij de Stadkamer een plek gemaakt voor jongeren met mentale problemen, het is een laagdrempelige inloop locatie voor iedereen tussen de 12 en 25”, vertelt Joy van der Vegt projectleider en locatie manager bij @ease. “Maar als je 28 bent en je zit er even helemaal doorheen dan ben je natuurlijk ook welkom.” Wat @ease echt bijzonder maakt is dat de vrijwilligers dezelfde leeftijd hebben als de jongeren.

Hoe is dit project ontstaan?

“Het initiatief is landelijk ontstaan. Je ziet dat mentale problematiek onder jongeren gewoon steeds meer toeneemt. Daarnaast zit er een knip zit op je achttiende: als iemand 17 is valt diegene nog onder de jeugdzorgverzekeringen maar na het 18e jaar is hij volwassen. Dat betekent dan ook dat de financiën van voor het 18e  jaar niet zo maar doorlopen. Dus als diegene 18 is en hij zit in een heel traject, dan moet hij overstappen. Moet hij weer een nieuwe behandelaar, andere instelling dus dat bemoeilijkt eigenlijk de vooruitgang’’.

Plus de mentale problemen onder jongeren worden steeds erger. Erover praten is voor veel van hen nog moeilijk, daar zit nog een taboe op.  voor jezelf houden niet over praten. Het is daarom gratis en anoniem dus je hebt niet een heel gedoe als het gaat om formulieren invullen en dingen.

Vandaar dit laagdrempelige project waar de jongeren zo op de maandag middag tussen 15:30 en 18:00 kunnen binnen lopen om te praten met andere jongeren over hun problemen.

Voor wie is dit project?

”Het is voor jongeren tussen de 12 en 25 met allerlei soort problemen. Of je nou met liefdesverdriet of met suïcidale gedachten zit, het zijn hele verschillende problemen en voor allebei kan je hier terecht. Ook als je het thuis niet veilig hebt kunnen we eens met je meedenken. Met bijvoorbeeld wie zou je kunnen helpen, dus we zijn ook een soort van doorverwijzing tot”.

Wie helpt de jongeren?

‘’Ons team bestaat uit jongere vrijwilligers en er is ook altijd een professional aanwezig. Dat is iemand die in het werkveld  werkt. En die professional is in kind. Dat betekend dat er organisaties zijn die denken wij steunen dit project heel erg, Wij willen graag daar een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld de Dimence groep hier in Zwolle die vinden dit ook een belangrijk project en stuurt een van hun psychologen of hulpverleners. Dus die zitten elke maandag hier en die ondersteunt de jongeren die daar zitten. Hebben ze het moeilijk met de chats of weten ze niet meer wat ze moeten doen helpen hun. Ook eventueel met een weg naar buiten, als een jongere zegt ik heb een verslaving ik weet niet meer wat ik moet doen dan gaan hun met ze in gesprek. Van wat heb je nodig en hoe is het nou echt met je”. Daarna vragen ze of je er wat mee zou willen. Als ze dat zelf willen kunnen ze mee denken.  Ze kunnen ook zeggen ”ik vind je situatie wel heel onveilig zou je niet naar de huisarts willen?”.

Heb jij ook behoefte aan laagdrempelige hulp?

check deze link:

@Ease | maandag 22 april 2024 | Stadkamer Zwolle (op-shop.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *