ZWOLLE –  Kunstbende organiseert een wedstrijd voor jong creatief talent. De voorrondes hebben zaterdag 14 april plaatsgevonden in Hedon, Zwolle. De deelnemers konden meedoen aan verschillende categorieën. Uit elke categorie komt een winnaar die mee mag doen aan de landelijke wedstrijd. “Het biedt mij ook kansen buiten Kunstbende om.”

“Het ging volgens mij wel goed, toch?”,  zegt een deelneemster terwijl ze de zaal uitloopt. Nog in haar dans-outfit gaat ze met andere meiden, die dezelfde outfit aanhebben als zij, op de zitzakken zitten. Verschillende deelnemers lopen door de gangen. Ze staan in kleine groepjes te praten over hun act.

De deelnemers van Kunstbende kunnen meedoen aan verschillende categorieën, content creator, dans, DJ, expo, fashion, film, muziek, taal en theater. Dit jaar hebben ze voor de voorrondes 53 act-aanmeldingen ontvangen in deze verschillende categorieën. Kunstbende biedt via hun website tutorials en workshops aan. Dit kan door deelnemers gebruikt worden als voorbereiden op de voorrondes. De winnaars per categorie krijgen een coaching traject aangeboden om hun voor te bereiden op de landelijke wedstrijd.

Kunstbende is een organisatie die een community voor creatieve jongeren wil bieden. Volgens de regiocoördinator van Zwolle, Nadieh Hoeksma, is het belang van Kunstbende om jongeren te stimuleren om meer uit hunzelf op creatief gebied. “We willen jongeren in die leeftijd laten zien hoe tof kunst en cultuur is of juist dat je je creativiteit verder kan ontwikkelen”, legt Hoeksma uit. Kunstbende wil jongeren creativiteit laten gebruiken om jezelf te uiten en te ontwikkelen.

Dit jaar doet Jasmijn Mulder mee binnen de categorie DJ. Het is het vijfde jaar dat ze meedoet en ook binnen deze categorie. Door Kunstbende is ze in contact gekomen met andere dj’s waardoor ze daar ook weer van kon leren. Daarnaast kreeg ze door Kunstbende ook mogelijkheden, bijvoorbeeld mocht ze vorig jaar bij het bevrijdingsfestival in Zwolle optreden. “Ik krijg door Kunstbende meer podium ervaring en dat geeft meer zelfvertrouwen bij andere optredens”, dat is voor Mulder het belangrijkste van haar deelname.

In de kleine zaal waar de DJ’S op gaan treden, staan de vrienden en familie van de deelnemers dicht op elkaar. De eerste deelnemer begint met zijn act en iedereen begint stijfjes op de maat mee te bewegen. “Yeah, nice!”, wordt er vanuit een hoek geschreeuwd. Dezelfde jongen loopt dansend heen en weer door de zaal. Hij probeert de DJ op die manier te supporten. Mulder staat vooraan de meute om haar concurrentie goed te bekijken.

Video door Djenell Kroes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *