“Hoe kan het dat een kermis, die ooit tot de top 10 van Nederland behoorde, zomaar kan verdwijnen?” vraagt Henry van der Veer zich af. Door middel van een demonstratie hoopt hij de zomerkermis terug te brengen naar de binnenstad: “Er ontstaat een scheiding tussen de binnenstad en de rest van Zwolle.” 

Al zijn hele leven woont Van der Veer in de Hanzestad. De zomerkermis bezoekt hij al vanaf kindsbeen af: “als mooie afsluiter van de zomer”, verklaart hij hierover. In 2022 besloot de gemeenteraad van Zwolle de zomerkermis definitief te verplaatsen naar park de Wezenlanden. Toen werd wat ooit begon als een actie van de gemeente om de zomerkermis tijdens de coronatijd toch door te laten gaan onderwerp van debat. Van der Veer had echter zijn punt toen al lang gemaakt: “De zomerkermis hoort in de binnenstad.” De koers die het stadsbestuur vaart ten aanzien van de zomerkermis kan dan ook niet op zijn sympathie rekenen. 

Onveilig 
Sinds de kermis is verplaatst is de sfeer veranderd, vindt Van der Veer: “Ik voel me er niet veilig, sinds de verplaatsing trekt de kermis een ander publiek en hangen er ongure types rond.” Hij startte een petitie, die door bijna 3000 Zwollenaren gesteund wordt.  Dat resulteerde in een uitnodiging voor een rondetafelgesprek met de wethouder over de toekomst van de zomerkermis.  

Moed 
“Als je je mond opendoet omdat je ergens tegen bent, dan moet je ook de moed tonen om je er hard voor te maken”, verklaart hij. Een eigenschap die meer mensen in de samenleving zouden moeten hebben: “Ik word vaak aangesproken dat ik goed bezig ben en dat ze ook vinden dat de zomerkermis terug moet naar de binnenstad. Dan denk ik: toon moed. Zet zelf ook die stap om voor de zomerkermis op te komen.” 

‘Veramsterdamming’ 
“Er leeft veel in de maatschappij”, zegt hij: “Mensen hebben het idee dat hun stem niet gehoord wordt. Een probleem dat gevoed wordt door de samenstelling van de gemeenteraad. Misschien heeft twintigprocent van de leden roots in Zwolle.” Als een geboren en getogen Zwollenaar ervaart hij onvrede met het lokale beleid. “Er is sprake van veramsterdamming en de opkomst van een havermelkelite die niet veel voelt voor de Zwolse tradities. Vooral kleinschalige culturele evenementen mogen nog in de binnenstad georganiseerd worden”, meent Van der Veer. 

Van der Veer heeft in al in zo’n beetje alle hoeken van de stad gewoond: van de Schildersbuurt waar hij opgroeide tot de bloemkoolwijk Zwolle-Zuid waar hij nu woont. De binnenstad mijdt hij tegenwoordig zoveel mogelijk. “Ik heb een keer een drankje gedaan op een terras en na 20 minuten wachten was er nog steeds niemand geweest om me te helpen.” 

Doel 
Van der Veers doel is simpel: “De zomerkermis moet terug naar de binnenstad.’’ Ook heeft hij nog meer ideeën om de stad weer leuk te maken: “het afsteekverbod voor consumentenvuurwerk tijdens oud en nieuw moet teruggedraaid worden, de binnenstad moet toegankelijk blijven voor auto’s met een verbrandingsmotor en bovenal moeten we stoppen met die linkse cultuur.” Zo redeneert hij: “Stikstof houdt niet op bij de grens van de stad.” Toch noemt Van der Veer zichzelf niet politiek genoeg om een plaats in de gemeenteraad in te nemen, ondanks dat hij al gevraagd is door politieke partij Swollwacht. “Ik ben bang dat ik bots met bepaalde regels, zoals het spreken via de voorzitter”, zegt hij hierover. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *