ZWOLLE – In poppodium Hedon in Zwolle wordt op 21 maart aandacht besteed aan de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Op deze dag wordt stil gestaan bij het feit dat discriminatie nog steeds een rol speelt in de maatschappij. Tijdens deze dag toeren de bezoekers met een bus door verschillende provincies om het evenement bij te wonen. In elke provincie komt een ander thema aan bod. In Zwolle wordt stil gestaan bij discriminatie in het onderwijs. 

Volgens Rabin Baldewsing, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, is discriminatie alleen maar aan het stijgen in Nederland “Het is gigantisch belangrijk om stil te staan bij deze dag omdat discriminatie en racisme ook in Nederland voor komt, sterker nog: het stijgt zelfs.” Tijdens het evenement worden bezoekers aangemoedigd hun verhalen te delen, daarbij komen ook verschillende wethouders aan het woord. “Het is heel erg belangrijk om dit soort gesprekken te voeren. Niet alleen om mensen bewust te maken, maar ook om te kijken hoe we gezamenlijk kunnen optrekken om een inclusief Nederland te realiseren”, aldus Baldewsing. 

Rol van Zwolle 

Wethouder Monique Schuttenbeld is te gast bij het evenement in Zwolle om te spreken over discriminatie in het onderwijs: “Ik heb net hele mooie ideeën gehoord van mensen waar we aan moeten werken en waar we onze aandacht op moeten richten.” Zwolle is op dit moment bezig met het in beeld krijgen van discriminatie in het onderwijs. “Wij hebben het wel in beeld, maar wij moeten het nog beter in beeld krijgen”, vertelt Schuttenbeld. “Ik denk dat wij studenten heel goed kunnen helpen om de drempels die er zijn, waarin zij worden gediscrimineerd, weg te halen.” 

Belang van studenten 

Ook studenten waren aanwezig bij het evenement om hun problemen aan te kondigen: “Ik heb zelf een onzichtbare beperking en daarnaast ben ik homoseksueel. Ik merk ook dat ik op een aantal vlakken, zeker in het onderwijs, tegen dingen aanloop. Zo moet ik mijzelf elke dag bewijzen en is het voor mij moeilijk om duidelijk te maken dat ik aanpassing nodig heb”, vertelt een student. Vanwege zijn vele beperkingen is regulier onderwijs niet vanzelfsprekend geweest. “Ik vond het ook heel indrukwekkend om vandaag te horen dat iedereen recht heeft op gelijkwaardig onderwijs.” 

Waarom 21 maart? 

In 1960 riep de verenigde naties 21 maart uit tot de Internationale dag tegen Discriminatie en Racisme. De aanleiding hiervoor was het bloedbad in Sharpville, Zuid-Afrika op deze dag in hetzelfde jaar waarbij de politie het vuur opende op demonstranten die protesteerden tegen het apartheidsregime in Afrika. 

Door Isa Ammi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *