Op 23 mei 2023 rijdt Collin H. met drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed rond in Kampen. Zijn rijbewijs wordt ingenomen door oplettende agenten.  Op 6 augustus 2023 pleegt hij vijf andere strafbare feiten. Hij rijdt met vrienden in IJsselmuiden op een motorscooter, die zij samen via Marktplaats hebben gekocht. Het geïmporteerde voertuig staat niet geregistreerd en rijdt onder een vals kenteken. Stopsignalen worden door de verdachte genegeerd en tijdens zijn het breken van een politiebarricade verwond hij een agent.

De middag van zijn rechtszaak loopt Collin H. met gebogen hoofd het gerechtshof in Zwolle binnen, samen met zijn begeleider en zijn advocaat. Hij wordt vervolgd voor het plegen van zes strafbare feiten. Deze delicten zijn: rijden onder invloed, zware mishandeling, het veroorzaken van ernstig gevaar, het verlaten van een plaats delict, rijden met een vals kenteken en met een niet bevoegd rijbewijs. 

Vanwege de ernst van de zaak geeft de rechter aan dat ze heeft overwogen om een meervoudige kamer aan te vragen. Toch kiest ze ervoor om de zitting door te zetten. Ondanks zijn leeftijd van negentien jaar is dit niet de eerste keer dat Collin H. in aanraking komt met justitie. In 2020 kreeg hij een strafblad voor een geweldsincident. 

Op 6 augustus rijdt de verdachte samen met zijn vrienden op scooters door IJsselmuiden. De politie geeft de groep verschillende stoptekens, die worden genegeerd. De politie blokkeert de weg met meerdere auto’s. Tijdens een uitwijkmanoeuvre raakt de verdachte een politieagent met een snelheid van zestig kilometer per uur. De agent raakt gewond aan zijn elleboog. De verdachte vlucht, waarna de politiehonden inzet om hem op te sporen. Hij wordt aangetroffen in een achtertuin.  

“Ik ben de laatste tijd bezig om op het goede pad te komen,” vertelt de verdachte. Toch is dit niet goed genoeg. De officier van Justitie eist zes maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. Ook eist ze een rijontzegging van twee jaar, een taakstraf van 150 uur en het betalen van een schadevergoeding aan de agent. Ze eindigt met; “We hebben geluk dat we hier niet zitten voor poging tot doodslag”.  

Het vonnis van de rechter is acht maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Boven op deze gevangenisstraf komt een ontzegging van het rijbewijs van twee jaar, een taakstraf van twintig uur en het betalen van de schadevergoeding aan de agent. Collin H. kijkt tijdens de uitspraak naar zijn schoenen, als de zitting voorbij is loopt hij op dezelfde manier weer de rechtszaal uit. Zonder emotie en met gebogen hoofd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *