ZWOLLE – Een auto delen met je buren nadat je jouw eigen auto hebt weggedaan: dat is de kern van deelmobiliteit. Buurtgenoten van het Assendorperplein doen dit al, daarom werd er op maandag 11 maart speciaal voor de hoek Assendorp/Pierik een informatieavond georganiseerd om nieuwe autodelers een beetje wegwijs te maken. 

Deelmobiliteit houdt in dat een voertuig door meerdere mensen wordt gebruikt. Dit zou moeten resulteren in minder gebruik van grondstoffen en een verlaagde CO2-uitstoot. Bovendien is het delen van een auto goedkoper als je per maand weinig kilometers maakt. “Men heeft voor zichzelf een berekening gemaakt om te kijken of het uit kan om een eigen auto of een deelauto te rijden. Voor de groep waar wij mee begonnen zijn, waarvan ik weet, was het goedkoper om een auto te delen,” vertelt Diederik van Petegem, lid van de deelautogroep aan het Assendorperplein. 

Blik op straat 

“We hadden relatief dure auto’s in de straat staan die weinig werden gebruikt, en dus was delen efficiënter en het scheelde ook nog eens blik op straat”, zegt Van Petegem. Minder blik op straat betekent voor Adriaan Mosterman, aanjager ‘groen’ van stichting 50 tinten groen, dat er minder parkeerdruk is. “Ik zou heel graag op plekken waar nu auto’s staan bomen en planten willen zien”, vertelt hij. Bovendien merkt Mosterman dat er in de omgeving enthousiast wordt gereageerd op deelmobiliteit, maar dat er “wel een drempel is om er mee te beginnen”.   

Verzekering en schade 

De deelauto’s aan het Assendorperplein zijn allrisk verzekerd. “We hebben weleens een kleine schade gehad en op dat moment heb je daar een eigen risico voor. Dus op het moment dat het je eigen schuld is, betaal je er een bepaald bedrag voor, maar de rest wordt gedekt door de verzekering”, legt Diederik uit. 

Buurtbewoonster Geesje, die de informatieavond bijwoonde, is wijzer geworden: “Ik weet nog niet honderd procent zeker of ik ga deelnemen, maar ik denk dat er wel een hele grote kans is. Ik denk dat er alleen maar voordelen aan zitten. We lenen of huren nu ook al vaak een auto.”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *