Christian Braam en Isa Ammi

Zwolle | Een groot aantal vrijwilligers, fanatieke ouders en een passie voor de sport jong en oud. Dat is wat we tegenwoordig helaas niet meer zien bij voetbalclubs. Het is een algemeen probleem, een tekort aan vrijwilligers. Bij voetbalvereniging VV Berkum hebben ze hier ook last van. Het CBS laat een duidelijk aantoonbare daling zien ten opzichte van twee jaar terug. Bovendien is dit niet alleen dit jaar een probleem in de sportwereld.

Wat betekent dit voor VV Berkum?

De afname van vrijwilligers landelijk heeft directe gevolgen voor VV Berkum. De club heeft namelijk te maken met het niet kunnen opvullen van 100% van de taken.

Taken die voorheen moeiteloos konden worden vervuld, blijven nu soms onbezet of slechts met moeite ingevuld. Van het klassieke voetbalweekend tot sportevenementen vanuit Zwolle, het vrijwilligerstekort legt een last op de club.

Verplichting

Robert Schraag, verenigingsmanager van VV Berkum, geeft aan dat er een bepaalde manier is om de desbetreffende vrijwilligers binnen te hengelen. Door middel van de app sportlink.nl vervult de club zoveel mogelijk taken wat ze kunnen.

’We kunnen 90% van de vrijwilligers taken opvullen binnen de vereniging’’

Robert Schraag

Ouders zijn ook verplicht om zes keer per jaar aanwezig te zijn als vrijwilliger. Door deze manier kan de club blijven functioneren op de wedstrijddagen en de taken zo goed als blijven vervullen.

Harde cijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werpt licht op de uitdaging van vele sportclubs, waaronder VV Berkum. De gegevens laat zien dat er een aanhoudende daling is van vrijwilligers vanaf 2020 tot aan nu.

In totaal is er een geschatte daling van tegen de 40% aan. Het probleem bindt zich dus niet alleen bij VV Berkum, maar bij de gehele voetbalwereld onder de amateurs.

Plezier staat voorop

Voor veel mensen draait vrijwilligerswerk bij VV Berkum vooral om het gezellig samenzijn en de sociale contacten. Lucy Boeve, een vrijwilligster van VV Berkum, vertelt wat ze het leukste vindt aan vrijwilligerswerk.

“De gezelligheid met anderen vind ik het allerleukste aan vrijwilligerswerk’’

Ze kent de meeste clubleden goed en geniet van hun gezelschap. Maar ze ziet ook dat het lastiger wordt om alle taken te doen.

‘’Er komen soms nieuwe mensen bij, maar er zijn minder mensen die kunnen helpen, vooral in de keuken tijdens wedstrijddagen. Een reden hiervoor is dat mensen minder betrokken zijn bij de club en liever andere dingen doen’’.

Bron: Zwols Mediahuis (Christian Braam en Isa Ammi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *