Milan van ’t Goor

Deventer kleurde afgelopen zondag rood en geel! De hard vechtende adelaars wisten door een goal in de extra verlenging FC Utrecht uit te schakelen en zijn nu zeker van een kaartje in Europa. In de stad van de aardsrivaal, Zwolle zitten ze echter te tandenknarsen over dit zogenaamde rood en gele droomfeestje van de ‘egels’. Maar hoe is het om een Go Ahead Eagles supporter te zijn in de stad van je aardsrivaal?  

Go Ahead Eagles plaats zich voor de Conference League

Na hard knokken en vechten is het dan toch gelukt, Go Ahead Eagles mag Europa in! Zo wisten de mannen van René Haken het sterke Utrecht uit te schakelen, maar dat ging niet gemakkelijk. Zo wisten de Utrechters op een 1-0 voorsprong te komen door een goal van Nick Viergever.

De Eagles maakte pas de gelijkmaker in de 91e minuut door een eigengoal door de man die eerst nog de held was voor Utrecht, namelijk Nick Viergever! De supporters gingen door het lint. De aanhang van FC Utrecht was hier wat minder blij mee, want die gooiden allemaal vuurwerk richting het uitvak van de Deventenaren.

Vervolgens werden er wat bommen terug gegooid en hervatte het spel. Pas in de 117e minuut wist Jorris Kramer de verlossende treffer te maken voor de Eagles en eindigde de wedstrijd in een 1-2 eindstand. Echter konden de spelers niet lang feest vieren, aangezien er een paar supporters van Utrecht het veld op rende om de confrontatie aan te gaan.   

Van jongs af aan Go Ahead Eagles supporten  

“Go Ahead zit in mijn hart” vertelde de 63-jarige Hans Hurenkamp wonend in Zwolle. “Ik ben opgegroeid in Zutphen en vanaf daar ben ik telkens gaan fietsen naar Deventer met mijn vriendjes om Go Ahead te bezoeken, ik kan nog goed herinneren dat een plekje op de staantribune maar 1 gulden was, wat een mooie tijd was dat.

Uiteindelijk ging ik zo vaak dat het Geel en Rood in mijn bloed stroomde en ik verliefd werd op deze prachtige club” vertelde Hans met trots” Ook de spelers die daar speelde sierde mij, zo speelde Bert van Marwijk bij Go Ahead, ik wilde net zo goed zijn als hem, ik gebruikte al zijn trucjes in mijn voetbalwedstrijden, hij was mijn voetbalidool.”

Hoe is het om een Go Ahead Eagles supporter te zijn in Zwolle?  

Zowel PEC Zwolle als de Eagles hebben een fanatieke aanhang die elkaar totaal niet mogen, zo is het in het verleden een aantal keer misgegaan, dit seizoen is bijvoorbeeld een deel van de harde kern van Zwolle naar Deventer afgerezen en hebben daar een café aangevallen waar op dat moment Go Ahead supporters waren. Maar ook zijn er in 2017, 46 Go Ahead supporters aangehouden op station Zwolle wegens vernieling. Kortom de aanhang van de clubs mogen elkaar totaal niet.  

“Ik vind Zwolle een hele fijne rustgevende stad, ik heb hier gelukkig nog nooit wat vervelends meegemaakt met supporters van Zwolle, ik heb zelfs voor drie jaar een seizoenkaart gehad van PEC Zwolle! Vertelde Hans lachend. ”Kijk in Zwolle leeft het gewoon iets minder, Zwolle is een edele stad. Deventer daarentegen is een arbeidersstad, daar leeft het veel meer. Dat merk ik ook op wedstrijddagen,” verteld Hans. De meeste mensen in Zwolle maken het niet zo veel uit met dat ik voor Go Ahead Eagles ben, ze maken er soms grapjes over. Maar dat is helemaal oke,” aldus Hans.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *