Je moet haar eigenlijk zien als een personal shopper gespecialiseerd in tweedehands kleding. Bij Jet van Dijk (25) is er sinds vorig september sprake van een uit de hand gelopen hobby: Thanks It’s Thrifted. Via haar TikTok en Instagram-accounts verkoopt ze styleboxes die ze vult met tweedehands kleding, geheel naar de stijl van haar klanten.

Voor Van Dijk was het opzetten van Thanks It’s Thrifted vooral een slimme zet. Ze vond het niet alleen leuk om tweedehands items te zoeken, ze was er ook nog eens heel goed in. Ze hoopte geld te kunnen verdienen naast haar studie creative business. Daarnaast zou ze het een fijn idee vinden als meer mensen zouden kiezen voor tweedehands kleding. “Ik zou natuurlijk heel nobel kunnen zeggen dat het echt puur om duurzaamheid gaat”, zegt Van Dijk in haar studio in hartje Zwolle, “maar in eerste instantie beginnen heel veel ideeën denk ik gewoon om wat bij te verdienen.”  

Wekelijks doorspit ze heel wat rekken om de perfecte kledingstukken voor haar klanten te vinden, maar gestrest raakt ze er niet van. Wat het thriften voor haar juist zo bijzonder maakt is de ontspanning die het haar brengt.  “Veel mensen begrijpen het niet, maar ik word er heel rustig van. Ik heb vaak een muziekje aanstaan en denk helemaal nergens aan. Ik zeg wel eens: kringlopen zijn mijn safe space.”

Krijg je een schuldgevoel wanneer je iets nieuw koopt?

“Ja, heel erg. De broek die ik nu aanheb, en daar schaam ik me best voor, heb ik via AliExpress. Ik heb deze afgelopen februari gekocht, en dat was het eerste sinds juli vorig jaar dat ik nieuw kocht. Dat is best een hele tijd, dus ik dacht: mijn karma kan het hebben. Maar alsnog heb je in je achterhoofd dat het waarschijnlijk geproduceerd wordt door mensen die onder slechte leefomstandigheden werken.”

Volgens Van Dijk wordt fast fashion in absurde hoeveelheden gekocht, steeds vaker komt ze kleding van bijvoorbeeld SHEIN en Primark tegen in kringlopen. Dat bewijst voor haar dat veel mensen niet goed nadenken over de aankopen de ze doen: “Waarschijnlijk kopen ze het uit een soort craving naar kleding. Naar meer en naar beter. En, vind ik het niet leuk? Dan doe ik het maar weer weg, het was toch maar vier euro. Maar ja, er zitten dan vaak wel kinderhandjes aan die dat hebben gemaakt.”

Wat kun je vertellen over de outfit die je vandaag aan hebt?

“De broek komt dus van AliExpress, shame on me. Het giletje komt van een Zwolse kledingmarkt waar ik een fan van ben, Klerenzooi. Mijn loafers zijn van echt leer gemaakt en heb ik op Vinted gekocht voor welgeteld elf euro. Mijn riem, oorbellen en hartjesketting komen allemaal van de kringloop. Ik zoek vaak naar trends zoals deze ketting en die vind je heel makkelijk in de kringloop.”

Van Dijk thrift in veel verschillende steden, maar ook in Zwolle heeft ze haar favoriete plekken. Zoals locaties van Stichting Kringloop, met de vestiging in Zwolle Zuid als favoriet. Toch komt ze liever in steden zoals Utrecht, “in grotere steden kleden mensen zich ook extravaganter, dus dat maakt het wel makkelijker om te thriften,” vertelt Van Dijk. Hoe ze de kledingstijl in Zwolse kringlopen zou beschrijven? “MS Mode,” grapt ze. “Je vindt hier veel bloemenprint, kleding voor middelbare vrouwen en skinny jeans.”

Waar kun jij écht enthousiast van worden?

“Ik ben iemand die best wel blij wordt van simpele dingen. Ik heb niet zoveel nodig om blij te zijn. Dit klinkt een beetje stalkerig, maar ik vind het heel erg leuk om mensen op straat te observeren. Soms is dat heel grappig, dan zie je iemand in een scootmobiel langsrijden met harde André Hazes muziek op. Daar word ik oprecht blij van, dan denk ik: ‘ik zou daar niet willen zitten maar die man heeft de tijd van zijn leven.’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *