Dalinja van Soest, oprichter van de BoekenHub.

“Hebben jullie het boek allemaal uit kunnen lezen?” vraagt Dalinja van Soest, oprichter van de BoekenHub. De club heeft zich verzameld in een kantoorruimte op de tweede verdieping van de Stadkamer. Er zijn vandaag twee leden aanwezig, vier minder dan verwacht. “Ik heb hem niet helemaal uitgelezen”, zegt lid Djoeke, “maar ik ben wel bijna bij het einde.” Het is de tweede bijeenkomst van de club. De opkomst is nog niet hoog als verwacht, maar ze zien genoeg mogelijke leden in Zwolle.

Oudere mensen lezen meer en zodra kinderen naar de middelbare school gaan pakken ze nooit meer een boek op. Meerdere onderzoeken uit de afgelopen jaren bevestigen dit. Zo is zowel het leesplezier als de leesfrequentie onder middelbare scholieren afgenomen. Elke generatie leest minder dan voorgaande generaties en bijna twee op de drie leerlingen pakt alleen een boek op wanneer het moet, blijkt uit cijfers van het Programme for International Student Assessment.

Deze ‘ontlezing’ is zorgelijk, het resulteert namelijk op korte termijn in lagere studieadviezen en op lange termijn in laaggeletterdheid en verminderde kans op een baan. Campagnes zoals de Kinderboekenweek proberen een liefde voor lezen aan te wakkeren en deze problemen te voorkomen. Dit jaar vindt de zeventigste editie plaats. Ook is er een Boekenweek van Jongeren, maar voor een bepaalde groep is deze overbodig. Er is namelijk een nieuwe generatie lezers op komst.

Nieuwe generatie lezers

De helft leest wekelijks, ze worden geïnspireerd door TikTok en een derde kiest liever voor een Engels boek. Vergeleken met zes jaar geleden zijn jongeren meer gaan lezen. Ook bij de Zwolse BoekenHub merken ze het, het liefst komen ze tot rust door een boek te pakken. De boekenclub voor jongeren verzamelt zich één keer per maand in de Stadkamer in het centrum van Zwolle. Hier bespreken ze boeken met maatschappelijke thema’s, die leden zowel in het Nederlands als Engels lezen.

BoekenHub

Ze houdt een blog bij, schrijft reviews en werkt zelf soms samen met auteurs. Dalinja van Soest is de 25-jarige oprichtster van de BoekenHub, met hulp van de Stadkamer heeft ze de club opgericht. “We hebben er vier of vijf maanden over gedaan”, vertelt ze. Er moesten boeken geregeld worden en nagedacht over marketing: “Iedereen stond er gelijk vol enthousiasme in.” Inmiddels heeft de tweede bijeenkomst plaatsgevonden, maar de opkomst was laag. Daarom wordt er nu gezocht naar de juiste manier om jongeren te bereiken. Zo wil van Soest graag op scholen komen vertellen over de club.

Van Tongeren

Het boek voor de volgende bijeenkomst is uitgekozen: Grijs van Carlie van Tongeren. Een verhaal over consent. “Ik denk dat we hier een goed gesprek over kunnen voeren”, zegt van Soest terwijl ze afronden. De leden knikken instemmend, de tweede editie van de BoekenHub zit erop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *