Zwolle | Ze is één van de opkomende talenten bij de basketbalclub Landstede Hammers. De achttienjarige Sara Overmars is ambitieus. Negen keer per week trainen en alles ervoor overhebben. Sara is gemotiveerd om de top te behalen. Niet alleen in de sport, maar ook in de studie journalistiek gaat ze ervoor. Deze twee belangrijke factoren kan ze goed combineren in Zwolle, waar ze woont en sport.  

Dit seizoen is Sara de nieuwe center bij Landstede Hammers. Met een bewuste overstap naar de Zwolse ploeg zet ze zichzelf op de kaart in de basketbalwereld. De ploeg van Sara staat nu op de derde plek in de Eredivisie, de hoogste competitie van het Nederlandse basketbal. Ondanks dat het seizoen nog lang duurt, is de titel nog binnen handbereik voor Hammers. Aankomend weekend is ze weer actief in de selectie.  

Was het toeval dat je tegelijkertijd in Zwolle terecht kon voor sport en studie? 

“Ja een beetje wel, het kwam precies tegelijk. Want ik was echt nog aan het kijken welke studie ik wilde doen. Toen kwam ik langs journalistiek en ik dacht ‘nou, dat is best grappig’. Dus toen ging ik kijken op hetzelfde moment dat basketbal erbij kwam. En toen besloot ik dat ik het zo ging doen, dan valt het perfect samen.” 

Hoe combineer je beide? 

“Je moet het gewoon doen, ook al mis ik veel school. Volgende week beginnen we elke dag om half negen, dus dan mis ik elke dag de eerste les door training. Ik vind het niet vervelend alleen soms merk je het wel dat je wat mist qua stof en data. Het is op zich wel te doen. Mijn laatste training is klaar om vijf uur, dus ik heb nog wel de hele avond voor mezelf en kan ik wat voor school doen. 

Moet je dingen opgeven voor je sport zoals vrienden en familie? 

“Ja ik mis wel feestjes, want je moet rekeningen houden met je sport. Ik maak het vaak minder laat en ik drink dan niet. Het is ook wel zo dat je helemaal volgepland bent vanaf het begin tot het eind van het jaar met weinig vakanties. Dus je kan echt niet reizen of eventjes op vakantie.” 

Hoe gaat het met de Nederlands kampioenschappen? 

“Wij spelen in de hoogste competitie, dus als we winnen zijn we ook gelijk Nederlands kampioen. We weten in september al wanneer en hoeveel wedstrijden we hebben tot april. Dan daarna krijg je de play-offs. Dat zijn de laatste acht teams en die moeten dan tegen elkaar om het te beslissen.” 

Hoeveel dagen in de week train je? 

“Ik train vijf dagen in de week en meerdere keren per dag. Dus ik train negen keer in totaal. En dan heb je in het weekend nog de wedstrijd natuurlijk. Die trainingen zijn verschillend in kracht-, techniek- en persoonsgebonden trainingen. Elke training begint om half negen en de laatsten zijn om vijf uur afgelopen.” 

Wil je van basketballen je werk maken? 

“Dat is dus moeilijk. Vooral in Nederland kun je er niet van leven, je moet er altijd iets naast doen. Als ik er honderd procent voor ga dan heb ik het waarschijnlijk voor één of twee jaartjes leuk in Amerika en dan wil ik weer terug naar Nederland. Dat is niet mijn doel voor later, maar het is natuurlijk niet een kans die je heel vaak krijgt. Dat houdt mij ook juist gemotiveerd om door te blijven gaan. Elke kans wil ik pakken en nu gebruik van maken, want anders kan het niet meer.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *