Met veel passie schildert Henk Kisjes Zwolle op verschillende manieren. Met de uit de hand gelopen hobby van Kisjes kan hij nu mensen verbinden. Met zijn kunstwerken brengt hij diverse periodes van de Overijsselse stad in beeld. Met zijn werk bij Focus Zwolle kan hij zijn passie voor kunst overbrengen.
“Mijn drijfveer is om mensen zich beter te laten voelen”, zegt Henk Kisjes (57) terwijl hij zijn eerste slok koffie van de dag drinkt. “Ik wil ze helpen om zich mens te voelen en gezien te worden.” Terwijl de mensen van het kunstatelier langzaam binnen druppelen laat Kisjes bescheiden zijn kunst zien wat aan de muur hangt.
Kisjes, geboren in Hattem en op drie jarige leeftijd verhuisd naar Zwolle, is kunstenaar. Met zijn kunst wil hij graag mensen verbinden met elkaar. “Een andere drijfveer voor mij is om mensen met kunst, tekeningen en schilderijen bij elkaar te brengen.” Dit doet hij onder andere op zijn werk. Henk Kisjes is coördinator bij Focus Zwolle, een instantie die zich inzet voor de verbetering van de positie van mensen die niet vanzelfsprekend hun weg vinden in de maatschappij. Henk doet dit door middel van kunst, maar ook voor andere soorten werken kunnen mensen hier terecht. Bijvoorbeeld voor muziek en het textielatelier en binnenkort ook voor een opleiding als ervaringsdeskundige.
Hoelang schildert u al?
“Ik schilder al vanaf jongs af aan. Ik kreeg eerder te horen dat ik goed kon tekenen en schilderen, hier heb ik dan ook gehoor aan gegeven.”
Wat schildert u?
“Mijn schilderijen zijn vooral gebaseerd op plekken in Zwolle, mijn favoriete plekjes zijn toch wel de Peperbus en de Sassenpoort. Ik schilder gebouwen in de hedendaagse stijl of in de stijl hoe het gebouw er vroeger uit zou hebben gezien. ”
Hoe zou u uw schilderstijl omschrijven?
“Het is een mengelmoes van verschillende stijlen. Ik combineer vaak het ‘oude’ Zwolle met het ‘nieuwe’ Zwolle. Een voorbeeld is het schilderij van de jolige dames, zij zitten voor het oude station. Het is een opvallend contrast, het oude station, met in het midden de kleurrijke dames.
Op het bureau van Kisjes ligt een grote map vol met schilderijen en tekeningen. Hierin zit al het werk wat hij al af heeft, of waar nog wat aan moet gebeuren. Als de map open wordt geklapt zitten er allemaal verschillende formaten kunstwerken in verstopt. Zoals aquarellen van schepen met op de achtergrond de peperbus en verschillende steegjes in Zwolle. Voorzichtig haalt Kisjes al zijn werken uit de map en kijkt er met een kritische blik naar. “Nog niet alles is af hoor, een schilderij is namelijk nooit af.”
Waarom schildert u voornamelijk Zwolle?
“Ik heb veel affiniteit met Zwolle, ik ben er opgegroeid. Ik vind het leuk op mij te verdiepen in de geschiedenis van de stad waar ik bijna mijn hele leven heb doorgebracht. Ik wil dit laten zien aan mensen door middel van mijn kunst.”
Wat wilt u nog schilderen in Zwolle?
“Graag zou ik ook meer van de buitenwijken in Zwolle willen schilderen, dat zijn ook gewoon stukjes Zwolle. Ik vraag mij alleen af of de herkenbaarheid van de schilderijen dan overeenkomt met de rest van mijn schilderijen.”
Wat kunnen wij nog van u verwachten in de toekomst?
“Ik mag dit jaar mee helpen bij de open monumentendag op 14 en 15 september! Het thema van dit jaar is ‘Verbindingen en Netwerken’. Ik ga samen met andere kunstenaars stegen in Zwolle beschilderen, want deze steegjes zijn de verbinding naar de straten. Ik ben nu al bezig met de voorbereidingen, het eindresultaat is in september te bewonderen.”