Het nieuwste album van Taylor Swift of de Arctic Monkeys zijn niet de eerste albums die je op vinyl verwacht, maar toch vliegen ze over de toonbank. Platen en LP´S zijn weer helemaal hot. “Jong en oud, man en vrouw, echt alles en iedereen komt platen halen.”

Bij Diskid in Zwolle is het deze vrijdagmiddag rustig. Drie muziekliefhebbers zoeken op hun gemakje in de bomvolle houten bakken naar platen. Pop, Rock, Heavy metal of jazz, voor elk genre vind je hier wel wat.

Jonge kopers

Wat opvalt in platenzaken is het aantal jonge kopers. Veel jongeren schaffen een platenspeler aan of halen de oude platenspelers van opa en oma van zolder af. “Ik denk dat ze het fysieke product heel leuk vinden, je hebt het namelijk echt in je handen en dat heb je met Spotify niet”, vertelt de medewerkster van Diskid. Natuurlijk spelen trends ook mee, zo word je makkelijk beïnvloed door alle geromantiseerde video’s en foto’s van platenspelers op bijvoorbeeld Tiktok of Instagram. “Het staat ook gewoon heel leuk in je kamer” De platen die onder jongeren populair zijn verschillen heel erg, je zou denken dat jongeren veel moderne platen kopen, maar vooral veel oude bands en artiesten zijn erg populair onder jongeren. “Elvis Presley wordt erg veel verkocht aan jongeren, maar ook hebben wij veel jonge kopers die op zoek zijn naar Led Zeppelin, Fleetwood Mac en The Beatles”, vertelt de medewerkster terwijl ze de bak met de populairste platen aanwijst die voor de toonbank te vinden is. “Tuurlijk worden artiesten zoals Taylor Swift en Arctic Monkeys ook veel verkocht, maar ik vond het wel opvallen dat ook zoveel oude artiesten nog steeds zo populair zijn”

Stijging en verandering in verkoop

“Voor 2010 lag de lijn heel lang recht, maar vanaf 2010 schoot de lijn echt omhoog en werden er ook een stuk meer LP’S verkocht.”  Dat ligt ook in de lijn met de landelijke trend, vinyl is in dit jaar explosief gestegen in Nederland.

“Ik denk dat men toch verlangt naar een simpelere tijd, en met men bedoel ik niet alleen jongeren maar ook de oudere generatie”, vertelt de medewerkster van Diskid. “De platenwereld was echt een mannenwereld, nu is dit totaal niet meer zo. Ik zie jong, oud, man, vrouw etc. platen kopen, echt alle lagen van de bevolking.” Verteld ze terwijl Elvis Presley zachtjes op de achtergrond te horen is.

Platenwinkels in Zwolle

In de mooie zijstraatjes van Zwolle vind je vier verschillende platenwinkels, Namelijk: Plato, Diskid, Variaworld en Minstrel Music. Als vinyl liefhebber zit je in Zwolle dus op de goede plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *