Een spannende dag voor tweedejaars bouwkundestudenten aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, zij nemen namelijk deel aan een hackathon over het bouwen in, met en op water. Ook de 22-jarige Bjarne Stokhof neemt het samen met zijn groepje op tegen zijn medestudenten. “We gaan proberen een gave en interessante oplossing te vinden.” 

De hackathon is onderdeel van het symposium ‘Building the Future’. Dit wetenschappelijke congres wordt jaarlijks georganiseerd door Hogeschool Windesheim in samenwerking met Bouwend Nederland, Techniek Nederland en het Zwols Architectuur Podium.  Tijdens de hackathon gaan 24 groepen vernieuwende ideeën bedenken en uitwerken voor waterrijk bouwen. Dit kunnen bijvoorbeeld ideeën zijn met betrekking tot een watertekort, maar ook een wateroverschot.

Een heel belangrijk onderwerp volgens Bjarne: “We zijn in de EU bezig met de regelgeving rondom het goed omgaan met het klimaat, maar we moeten verder ook kijken naar de problemen die er ondanks de maatregelen nog steeds kunnen zijn en hoe we daar efficiënt mee om kunnen gaan.”  

Voorbereidingen 

Het is de bedoeling dat de ideeën over waterrijk bouwen tijdens de hackathon tot stand komen, maar studenten hebben al wel de kans gekregen om zich voor te bereiden. “Bij het vak innovatief bouwen hebben we al een beetje kunnen brainstormen over de plannen voor de hackathon”, vertelt Bjarne. “Wat is onze doelgroep? Wat is eigenlijk het probleem? En wat zijn oplossingen die we mogelijk kunnen gaan gebruiken?” 

In de ochtend kiest een jury drie groepen uit die hun idee mogen pitchen op het podium. In de middag roept een tweede jury, bestaande uit onder anderen voormalig weerpresentator Gerrit Hiemstra en voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim Inge Grimm, de groep met het beste idee uit tot de winnaar. 

Trots

Bjarne denkt dat zijn groepje met de voorbereidingen die zij getroffen hebben een goed resultaat neer kunnen zetten. “Al zou het misschien niet het winnende idee zijn, denk ik dat we wel trots kunnen gaan zijn op wat we eruit halen.”   

Het symposium en de hackathon worden gehouden op 18 maart 2024 van 13.30 tot 17.15 uur in het Auditorium van Windesheim Zwolle (H1.30).   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *