ZWOLLE- Met een afvalgrijper en vuilniszak in hand gaat Frida Miedema (54) sinds 2016 de strijd aan tegen vuil op straat. Miedema is lid van actiegroep ‘Mooi schoon’ en ‘Schone rivieren’. Wegens de vele berichten op socialmediaplatform X over zwerfafval, raakte zij zelf ook geïnspireerd het probleem tegen te gaan. Ondanks rare blikken die ze op straat kreeg, bleef ze zich toch inspannen: “In die periode was het nog echt heel gek, maar tegenwoordig kijkt niemand meer raar op als iemand zwerfafval aan het opruimen is. Want dat gebeurt nu best wel heel veel.” 

Sinds kort verschijnen er op X berichten van Zwollenaren over de stijgende hoeveelheid zwerfafval op straat, vermoedelijk veroorzaakt door de invoer van de diftar. In de berichten staan foto’s van stapels afval naast containers. 

Ondanks de hoeveelheid afval die in en rondom de containers liggen kan Miedema zichzelf niet vinden in het beeld dat wordt geschetst op de sociale media “Ik ga niet helemaal mee in het verhaal dat er nu meer zwerfafval op straat ligt doordat de diftar is ingevoerd.” 

De diftar 

Om zwerfafval tegen te gaan heeft de gemeente Zwolle in 2023 de diftar ingevoerd. Door te kijken naar de hoeveelheid restafval die huishoudens weggooien berekent de gemeente het bedrag dat betaald moet worden. De meeste gemeentes berekenen de afvalstoffenheffing op basis van het aantal personen in een huishouden, maar een andere optie is door te kijken naar de hoeveelheid restafval.  

Ook afvalbedrijf ROVA merkt een stijging in zwerfaval. Het bedrijf meet maandelijks de kwaliteit van de buitenruimte in de omgeving Zwolle. Op basis van die informatie concludeert de gemeente dat er een kleine stijging te zien is.  

Dalende vaste lasten 

Anders dan veel andere Zwollenaren is Miedema blij met dit beleid. “Ik scheid al jaren mijn afval heel erg goed en sinds die diftar is ingevoerd betalen wij juist minder voor ons afval omdat wij weinig restafval over houden”. Met dit systeem betaal je per restafvalzak die je weggooit een bepaald bedrag, daarnaast betaal je een vast bedrag voor het afval dat je scheidt. “Wij hebben vorig jaar zes zakjes restafval weggegooid en het vast recht is van 300 naar 250 euro gegaan.” 

Volgens Miedema moeten mensen ook niet te veel beïnvloed worden door wat er op X wordt getweet “Wat ik ook heel veel zie is dat mensen foto’s maken van complete bankstellen die naast de container worden gezet, maar dat heeft al helemaal niks met de diftar te maken want dat mocht daarvoor ook al niet”.  

Helaas merken niet alle Zwollenaren het positieve effect van dit beleid: “In Zwolle ligt redelijk veel zwerfafval, vooral in Stadshagen. Ik woon zelf in Stadshagen en ik merk ook wel dat er best wel veel zwerfafval op straat wordt gegooid. Vooral door jongeren.”, zo vertelt een 16-jarige Zwollenaar in de binnenstad.  

Verdeelde meningen 

In Zwolle zijn de meningen verdeeld over de hoeveelheid zwerfafval op straat “Het scheelt wel welke straat of welke buurt je bent. Ik ken de buurt waar ik zelf woon en daar wordt veel bijgeplaatst bij de afvalputten onder de grond”, zegt een man tijdens het winkelen. Een andere voorbijganger geeft aan juist te profiteren van het beleid “Ik betaal nu niet zo veel aan vaste lasten. Het stijgende zwerfafval in Zwolle komt vooral doordat mensen meer eten laten bezorgen door bijvoorbeeld Next Door.” 

De mensen op straat zijn het erover eens dat oorzaak voor het stijgende zwerfafval niet bij de gemeente ligt. “De gemeente hoeft er helemaal niks aan te doen, het ligt bij de mentaliteit van de burgers”, zegt een oude man stellig.  

Zolang er afval op straat ligt blijft Miedema onverminderd doorgaan met haar hobby: “Het is niet mijn afval maar het is wel mijn wereld en die hou ik graag schoon.” 

Door Isa Ammi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *