Isa Ammi
Zwolle | Hoop, lef en trots is de naam van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In dat akkoord staan ook plannen over het klimaatbeleid in Nederland en daar is veel kritiek op. Zo zijn de formerende partijen van plan om de zero-emissie zones uit te stellen, te stoppen met het subsidiëren van bio-energie, de verhoogde CO2 heffingen terug te draaien en de partijen zijn van plan om installatie van een warmtepomp niet meer te verplichten bij nieuwbouwhuizen. In het natuurpark Nooterhof in Zwolle wordt verschillend gedacht over die plannen.
Margriet Meindertsma is de medeoprichter van het natuurpark het Nooterhof in Zwolle. Zij groeide op in een boerengezin en werd in 1985 wethouder van Zwolle. Volgens haar is het een kunst om in plaats van te polariseren, te verbinden. “Ik zou zeggen het is voor ons een uitdaging om niet te polariseren. Wij moeten ervoor zorgen dat de verbinding er komt en ervoor zorgen dat mensen het weer prachtig vinden om hier de bloemen te zien en de bijen te horen.”
Meindertsma kijkt ook met een positieve blik naar de klimaatplannen van de formerende partijen. “Laat ik iets positiefs zeggen, de klimaatdoelen die er voorheen waren zijn allemaal overeind gebleven. Er is niets gedaan aan de afschaffing van de klimaatdoelen. Dat vind ik dus heel positief en hoopvol”. Ook ziet Meindertsma in de plannen geen gevaar voor de natuuromgeving in Zwolle. “Dit betekent dat ons werk alleen maar meer aandacht en nadruk moet krijgen want het gaat erom dat de bewustwording tot stand komt en dat wij niet de ene week natte voeten hebben en de andere week het te warm hebben.”
Drie stappen achteruit
In tegendeel van Meinderstma kijkt Nooterhof kritisch naar het akkoord. Volgens hen loopt Nederland momenteel al achter omtrent klimaatbeleid en wordt er met deze plannen nog een flinke stap achteruit gedaan. Zo zegt een vrijwilliger die gras aan het maaien was in het park. “Ik vind het uitermate teleurstellend. Het is gewoon weer de klok terugdraaien. Nederland doet niet één stap maar drie stappen achteruit”.
Hij is van mening dat de politici nu te veel uitstellen wat betreft klimaat. “Je kunt niet ontkennen dat er een klimaatcrisis is, maar de formerende partijen doen alsof het niet zo erg is om plannen voor het milieu uit te stellen. Het is niet 5 voor twaalf maar het is één voor twaalf”
Nederland loopt achter de feiten
“Toevallig is er gisteren een klimaatmonitor gepresenteerd met alle klimaatonderdelen en de doelstellingen die daaraan vast zitten. Er is geoordeeld op gebied van lucht, water, bodem, grond, insecten en plantjes. Geen van die gebieden staat nu op groen. Bijna elk gebied staat momenteel op rood in Nederland.” Hiermee loopt Nederland nog steeds achter de feiten aan zo zegt een vrijwilliger bij een kar vol gras. “Heel veel staat in rood en dat betekent dat wij nog steeds achter de feiten aan lopen.”