Elke week zelf je portie fruit plukken of een pakket ophalen met verse producten, dat wordt mogelijk dankzij het voedselbos in Zwolle. De komende 20 jaar zet initiatiefnemer Otto Veerman (26)zich in om het voedselbos tot bloei te laten komen. Otto: ‘Je kunt van alles doen met de producten uit het voedselbos. Je kunt bijvoorbeeld vruchtjes drogen voor in de muesli of kruiden plukken om thee te maken.’ 

Hoe ben je begonnen met het voedselbos? 

“Drie jaar geleden ben ik ermee begonnen als een stageopdracht. Ik studeer bos en natuurbeheer en had al een tijdje interesse in voedselbossen. Voor mijn stagebegeleider mocht ik aan de slag met het onderzoeken van de meerwaarde van een voedselbos in Zwolle én of het überhaupt realistisch is. Hier ben ik toen direct mee aan de slag gegaan.”

Ben je hier verder mee gegaan tijdens de rest van je studie? 

“Ja dat klopt. Ik wilde natuurlijk dat het niet alleen bij een onderzoek bleef. Ik zag gelijk al allemaal mogelijkheden. Na mijn stage werd de groep rondom het voedselbosproject steeds groter. Dit schooljaar is ook eigenlijk mijn zesde studiejaar. Ik heb door het voedselbos 1,5 jaar vertraging opgelopen. Maar het was het echt dubbel en dwars waard. Op zich staan nu alle lampen van de gemeente op groen. Ik hoop heel erg dat wij in november 2022 kunnen beginnen. Dat is nog wel spannend. Je tekent namelijk een pachtcontract van 20 jaar. In principe wordt het gewoon mijn leven.’ 

Wat is de meerwaarde van een voedselbos in Zwolle? 

‘Ik vind eigenlijk de benaming ‘eetbaar landschap’ misschien nog wel beter. Je begint namelijk op een grasland. Het woord bos komt pas over 50 jaar van kracht. Het voedselbos is eigenlijk een soort zonnescherm. In het zuiden heeft het hele lage planten en in noorden hele hoge planten. Zo staat het al een schuin zonnescherm naar de zon toe. Op die manier kun je maximaal veel licht vangen voor alle bomen en struiken. Door die gelaagdheid kun je dus verschillende vruchten en planten laten groeien. Daardoor geef je de biodiversiteit een enorme boost.’ 

Hoe zie je de biodiversiteit terug in de natuur? 

‘Ik was gisteren in een voedselbos in Utrecht. Daar liep eerst maar één wilde eend. Nu zijn er meer dan 35 verschillende soorten vogels. Het is echt bizar wat er allemaal aan dieren komt. Er worden ook windhagen aangelegd. Die zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de bomen daarachter niet omwaaien. In die hagen kun je ook heel veel verschillende soorten struiken planten. Op die manier creëer je een enorme snackmuur voor vogels om je voedselbos heen. Zo eten ze niet meteen de producten op die bedoeld zijn voor de Zwollenaren.’

Hoe ben je bij de plek gekomen? 

‘We kwamen eigenlijk al heel snel uit op de locatie in Spoolde. Vroeger stonden er al heel veel hoogstamboomgaarden. De grond is daar heel erg geschikt voor. Dat is dus de voornaamste plek maar er zijn ook mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan met het Stadshager Bos. Dat is een initiatief van Spencer Roozeboom. De grond is echter wel iets minder geschikt daar.’ 

Hoe werd er gereageerd op het voedselbos?

‘Ik vind het zelf heel belangrijk dat het voedselbos toegankelijk is voor iedereen. Zwollenaren moeten er naar toe kunnen gaan om een mandje vol te plukken. Met dat idee wilde ik ook graag de buurt erbij betrekken. Dat verliep echter niet helemaal soepel. Veel bewoners in Spoolde vinden het een leuk initiatief maar er is ook een initiatief voor een gebiedsplan. Nu zijn we aan het kijken of er alternatieven zijn om toch met de buurt hier iets moois van te maken. Dat is nog steeds een hele belangrijke waarde voor mij maar die nog niet helemaal uit de verf is gekomen.’  

Wat voor planten staan er allemaal in het voedselbos? 

‘Er komen wel 100 á 150 verschillende planten te staan. Neem bijvoorbeeld de Pawpaw, dat is een combinatie van een mango en een banaan. Deze vrucht hebben wij niet in Nederland omdat hij te kwetsbaar is voor transport. Nu blijkt echter dat hij wel perfect kan groeien in Nederland. De Pawpaw zou daarom een uitstekende vrucht zijn voor het voedselbos. Verder heb je verschillende soorten fruit, eetbare bladeren, bloemen, wortels, noten en knollen. Mensen leren ook zich aan te passen aan de grilligheid van het klimaat. Als je een heel droog jaar hebt, doen de vijgen, perziken en nectarines het heel erg goed. Als je een heel erg vochtig jaar hebt, doen andere soorten het weer heel goed.’ 

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 

‘Ik hoop dat als we eindelijk de schop in de grond kunnen zetten, ik daar fulltime mijn werk van maak. Na een aantal jaar moet dat sowieso wel lukken. Dan kan ik mijn fantasie de vrije loop laten. Ik ben eigenlijk van huis uit kok en dat vind ik nog steeds heel leuk om te doen. Ik droom ook altijd al over een foodtruck. Dan kan ik koken met het voedsel uit het bos. Eigen jams en limonades maken en ciders brouwen. Wat mij betreft gaat het helemaal los.’  

 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *