Na zeven jaar werd het leenstelsel afgeschaft. Studenten die na 2015 zijn begonnen met studeren krijgen een compensatie van 359 euro per jaar. Een schamel bedrag voor de zogeheten ‘pechgeneratie’, maar het is beter dan niks. Maar net als het voor studenten wat beter lijkt te gaan, komt er weer een klap bij: de renteverhoging over het geld dat studenten lenen bij DUO. Ama Boahene is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), een organisatie die opkomt voor studenten. Ama is vastberaden om het kabinet op andere gedachten te brengen. Ik volg haar een dag lang om erachter te komen waarom ze actie voert en wat ze wil bereiken.  

9:00 uur 3 Juni 2022, een zonnige lentedag. Met een geconcentreerde blik staart Ama naar haar beeldscherm, terwijl haar vingers over het toetsenbord razen. Nog acht dagen tot aan het STUFI-protest. Terwijl ze de laatste persberichten aftikt, licht het scherm van haar telefoon op. ‘’Weer een klacht over studieschulden, de zoveelste,’’ mompelt ze.

Ama pakt haar telefoon en scrolt door haar Instagram. Bericht na bericht komt binnen over het

STUFI-protest. ‘Wie zie ik nog meer op 11 juni op de Dam?’ ‘Allemaal tegen Rutte.’ ‘’Gelukkig zijn we niet alleen,’’ grinnikt Ama.

De 23-jarige voorzitter studeert zelf aan universiteit van Utrecht. Ook zij moet geld lenen en heeft inmiddels een hoge studieschuld. Verhalen die ze dagelijks aanhoort van andere studenten, zijn voor haar dan ook niet onbekend.

Met een moeilijke blik begint Ama weer te tikken, maar ze wordt al gauw afgeleid door een collega die haar kantoortje binnenkomt. ‘’Alweer een?’’ zucht Ama. Haar collega knikt. ‘’Dit kan echt niet meer,’’ zegt Ama. ‘’Studenten kunnen zichzelf niet eens meer onderhouden.

Studenten in de problemen

Dagelijks krijgen Ama en haar collega’s van de LSVb honderden klachten binnen over studieschulden. Veel studenten kunnen niet meer rondkomen en bouwen daarbij ook nog eens een enorme studieschuld op, waar ze na hun studie nog jaren aan vastzitten. En dan is er nu ook nog de renteverhoging.

Renteverhoging? Dat zit zo. Eerst konden studenten zonder rente een lening bij DUO aanvragen om hun studie te kunnen betalen. Op die manier konden studenten goedkoop lenen, waardoor ze het later ook makkelijker kunnen terugbetalen. Nu wil het kabinet rente over de lening vragen. Daardoor moeten studenten meer betalen, dan ze nu lenen.

De straat op

12:00 uur, de telefoon van Ama gaat weer af. ‘’Ik maak me zorgen. Mijn studieschuld is inmiddels 50.000 euro. Met die renteverhoging kan ik straks nooit een huis kopen,’’ klinkt het aan de andere kant. Zo nu en dan is het even stil en klinkt er licht gesnik. De mond van Ama begint te trillen. ‘’Laat je stem dan horen,’’ antwoordt Ama. ‘’We hebben geen kans in de politiek, want daar zitten we niet. Maar als we met z’n allen de straat op gaan, maken we wel een statement.’’

Volgens Ama is het heel belangrijk om te protesteren. ‘We bereiken veel mensen en we geven de verhalen ook een gezicht,’’ vertelt ze. ‘’We laten zo ook zien dat we met veel zijn. Want dat zijn we.’’

Ondanks dat studenten niet veel te zeggen hebben in de politiek, hoopt Ama toch op een paar politieke partijen die hun standpunten steunen. ‘’Zo kunnen we toch nog iets van invloed uitoefenen.’’

Oplossingen

15:00 uur, gauw klapt Ama haar laptop weer open. Nog de laatste hand aan het programma voor 11 juni. Ze neemt een slok koffie en gaat onvermoeid verder. ‘Ik hoop dat we nu toch eens wat kunnen oplossen,’ piekert ze.Volgens de LSVb moeten studenten die hebben gestudeerd onder het leenstelsel, een betere compensatie krijgen. Deze moet net zo hoog zijn als studenten die nog studeerden onder de basisbeurs. Dat zou een compensatie van 14.000 euro per student betekenen. Daarnaast moet de renteverhoging er ook af, om studenten weer een beetje lucht te geven.

‘’Ik hoop dat we zoveel mogelijk mensen kunnen krijgen naar De Dam. Als we daar met een paar duizend studenten staan, geven pas echt een statement af.’’ Ze drinkt de laatste slok koffie uit de mok. Ze heeft de koffie nog niet doorgeslikt of ze krijgt alweer een telefoontje. ‘’Ik ben de tel inmiddels kwijtgeraakt.’’

Door admin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *