Categorieën
Streekproducten

Wereldbazen krijgen eerbetoon met speciaalbieren

Vrijdag 18 juni gingen wij, van het Zwolsmediahuis, op pad. Om de botteling van, het nieuwe biertje van Brouwerij Neef te zien. Dit gebeurde in het Zwols BrouwTheater, waar particuliere-brouwers, hun eigen bier kunnen brouwen. Het nieuwe biertje – de ‘Nelson Mangodela’- is de 3de in de reeks van speciaalbiertjes, met de ludieke namen van ‘wereldbazen’. Eerder waren al Koffie Annan en Quentin Mandarino aan de beurt. Bekijk hieronder de video!

Categorieën
Echte Zwollenaren

Wat dragen jongeren in Zwolle?

Rik: “Iedereen wil uniek zijn” 

Rik (21) is een liefhebber van vintage kleding. “80% van mijn kledingkast bestaat uit ‘gethrifte’ items, dus van de kringloop, tweedehands winkels, overgekocht van vrienden en online winkels die tweedehandskleding doorverkopen, zoals Vinted.” 

Rik zijn stijl is ontstaan nadat hij begon met skaten. “Skaten heeft me laten realiseren dat er zoveel te zeggen valt met je stijl. Het maakt de helft van wie je bent, de kleding die je aanhebt zegt heel veel over je.” 

Rik beschrijf zijn stijl als een mengvorm van vintage, streetwear en designer. “Zelf draag ik alleen niet zoveel designermerken”, zegt Rik lachend. “Daar heb ik niet genoeg geld voor. Wel heb ik Raf Simons aan, dat zijn designer schoenen, maar die heb ik tweedehands gekocht op Vinted.” Verder draagt Rik een wijde broek die zo uit de jaren 90 komt, een oud T-shirt van de vader van zijn vriendin en een pet die hij al heeft sinds hij jong is. Allemaal vintage dus. “Het is veel goedkoper dan nieuwe kleding kopen en je draagt dan niet iets wat zo uit de winkel komt. Als je iets tweedehands koopt is er maar een kleine kans dat je iets draagt wat iemand anders heeft. Kleding zegt wat over je persoonlijkheid en iedereen wil uniek zijn. Daarom willen veel mensen zich ook uniek kleden. Een manier om unieke kleding te vinden is dan ook om het tweedehands te kopen.” 

 


Suze
: “Ik vind het altijd wel leuk om er anders uit te zien
 

Suze (14) steelt de show met haar zelf geverfde schoenen van Nike. Verder draagt ze een baggy spijkerbroek met een oversized blauwe tui van Nike. Ze vrolijkt haar outfit op met Boohoo ringen en een opvallend koeien tasje. Zelfs haar haar is niet standaard, het straalt helemaal de jaren 80 uit. “Het is vooral allemaal vintage, zo zou ik ook mijn stijl omschrijven.”

Suze vindt het altijd al leuk om er anders uit te zien. “Geen strakke spijkerbroeken met lang stijl haar.” Maar haar kledingstijl verandert wel door de jaren heen. Pas sinds een half jaar heeft ze deze ‘vintage’ stijl. “Ik heb ook een keer mijn haar gekleurd, ik had zin om even iets
heel
anders te doen.” 

Deze fashionista koop vooral haar kleding bij tweedehands winkels zoals Vinted. Maar ook Nike vult haar kledingkast. Suze krijgt dan ook regelmatig complimentjes over haar kledingstijl. “Mensen zeggen dan dat ik er leuk uit zie en dat mijn haar leuk zit of dat ik een leuke trui heb”, zegt ze vol trots.  

 

Jaydan: “Ik koop mijn kleding overal en nergens” 

Jaydan (22) is sinds kinds af aan al bezig met kleding. “Ondanks wat mijn moeder voor me klaarlegde, bepaalde ik zelf wat ik aantrok. Ik wou altijd al mijn eigen kleding uitzoeken.” 

Hij beschrijft zijn stijl als hiphop gemixt met een beetje skater. Hij draagt een cargobroek van een legerdump, een vintage Bape shirt (Bape is een Japans merk dat erg populair is binnen de hiphop subcultuur). Daarbij Nike schoenen, oorbellen, ringen, parels, een durag en een zonnebril die hij voor 50 cent bij de kringloop heeft gekocht. 


Veel van Jaydans kleding is tweedehands. “Ik koop mijn kleding overal en nergens. Ik koop vooral van tweedehandswinkels en van vrienden die kleding verkopen.”
 

Af en toe krijgt Jaydan op straat ook complimenten over zijn stijl. “Soms verf ik mijn haar, dat heb ik nu niet, maar dan val ik veel meer op. Ik heb al rood, roze en groen gehad. Ik ben van plan om deze zomer nog meer kleuren te nemen. Als ik mijn haar heb geverfd komen mensen regelmatig naar me toe om te zeggen dat ze mijn haar leuk vinden.” 

 

Nova: “Het boeit niet wat anderen denken” 

Nova (18) is elke dag bezig met haar stijl, en die stijl is ook elke dag anders. Ze zou zelf niet weten hoe ze het zou moeten omschrijven. Veel van haar kleding koopt ze tweedehands, op Vinted of van kringloopwinkels. Ze draagt vandaag een wijde broek, een topje met doorzichtige mauwen en Nike schoenen. Hierbij draagt ze opvallende accessoires: gouden oorbellen, kettingen, ringen, een vel groene tas en grills. Grills zijn juwelen die je op je tanden draagt.  


Ook heeft ze een aantal piercings. “Ik vind het leuk om mezelf te laten zien en ik vind het leuk om er anders 
uit te zien dan anderen. Ik wil laten zien dat het niet boeit wat anderen denken, je moet gewoon dragen wat je wilt. Daarom ben ik veel bezig met fashion.” 

Categorieën
Holtenbroek

De eyecatchers van Holtenbroek volop in renovatie

Woningcorporatie SWZ gaat de flats Elvis Presley en Louis Armstrong aan de Palestrinalaan in Holtenbroek renoveren. De flats worden duurzamer gemaakt waardoor het wooncomfort zal toenemen.

ZWOLLE – Pieter de Vries is voor bewoners van de flats het aanspreekpunt. ‘’Holtenbroek is een mooie groene wijk waar al veel gerenoveerd is, en waar nog volop gerenoveerd wordt. We hadden al lange tijd het idee om iets met deze flats te doen, ze hadden ook echt onderhoud nodig. We twijfelden even tussen slopen of renoveren maar hebben uiteindelijk gekozen voor renoveren omdat deze flats de eyecatchers zijn van de wijk,’’ vertelt Pieter.

De bewoners kunnen veel van de verbouwing verwachten. De woningen krijgen indien nodig een nieuwe keuken, badkamer en toilet. ‘’Bij de opknapbeurt krijgen de bewoners een mooie comfortabele woning waarbij we denken aan duurzaamheid. Door de woningen beter te isoleren bijvoorbeeld.’’

SWZ denkt niet alleen aan de woningen zelf maar wil ook investeren in de sociale aspecten. ‘’In beide flats maken wij een buurtkamer die door de bewoners zelf wordt onderhouden. De bewoners kunnen elkaar daar ontmoeten en sociale activiteiten organiseren.’’

”Een verbouwing gaat nu eenmaal samen met wat overlast”

Betaalbaarheid van de woningen vindt SWZ erg belangrijk. ‘’We hebben bewust gekozen om na de renovatie de huur niet te verhogen. Dat doen we omdat de doelgroep van onze woningen niet altijd evenveel te besteden heeft, iedere euro is er een. Het SWZ is een stichting die 7500 woningen verhuurt. En met alle huur die wij ontvangen investeren we in nieuwe woningen of in het renoveren van woningen zoals dat nu gebeurt aan de Palestrinalaan’’, vertelt Pieter.

De opknapbeurt aan de flats gaat nog wel even duren. ‘’We verwachten in juni echt in de woningen zelf te kunnen beginnen. Daar kunnen de bewoners wel last van ervaren, dit proberen we zo veel mogelijk te beperken. Maar een verbouwing gaat nu eenmaal samen met wat overlast. Als we overlast verwachten, informeren we eerst de bewoners. We werken met een goede aannemer die ervoor zorgt dat de werkplek zo schoon mogelijk blijft. De overlast is ook maar tijdelijk en de bewoners krijgen er een prachtige woning voor terug.’’

Categorieën
Holtenbroek

Holtenbroek: ’In deze wijk wonen 77 nationaliteiten zonder problemen dicht bij elkaar’

De wijk Holtenbroek in Zwolle heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan. Waar je eerst veel verouderde flats zag, zie je nu steeds meer gezinswoningen en speelveldjes. Mensen van verschillende leeftijden en komaf wonen dicht op elkaar. Ik nam nam een kijkje in de wijk en het drukbezochte wijkcentrum.

ZWOLLE – Het is een heerlijke lentedag als de bus in de wijk Holtenbroek stopt. In de verte klinkt er muziek en er zijn bouwvakkers bezig met het opknappen van de Elvis Presley flat aan de Palestrinalaan, een van de hoogste flats in de wijk. Op de eerste verdieping zit een meneer die mij groet voordat hij een slok van zijn bier neemt. Achter de flat staat het makelaarskantoor van Remax. Makelaar Bernard Smits zag de wijk de afgelopen jaren veranderen ‘’Lang geleden stond de wijk bekend als een achterstandswijk maar inmiddels is dit niet meer zo, het is een prachtige wijk geworden. In een van de nieuwe flats bij het winkelcentrum van Holtenbroek zit zelfs een zwembad.’’ Bernard heeft het druk. ‘’We zien de vraag naar huizen steeds meer toenemen. Vooral mensen uit het westen van het land, die de coronatijd in hun flat hebben gezeten, komen nu richting Zwolle. Want Zwolle is landelijk, maar toch ook een stad.’’

Een stuk verderop is het winkelcentrum waar het altijd gezellig druk is. Mensen doen er boodschappen en jongeren zitten in de zon te genieten van een broodje. Naast het winkelcentrum staat het wijkcentrum. Een nieuw modern gebouw, dat inmiddels een belangrijk ontmoetingspunt is voor bewoners. Zo komt Nasir Gangadien iedere dag in het wijkcentrum. ‘’Sinds 1972 woon ik in deze wijk en het is hier prachtig ik wil hier nooit meer weg’’, vertelt hij.

‘’Sinds 1972 woon ik in deze wijk, het is hier prachtig ik wil hier nooit meer weg’’

Nasir woonde tot zijn vijftiende in Emmen maar verhuisde voor het voetbal naar Zwolle. ‘’Ik werd gescout bij PEC Zwolle en kwam hier heen, helaas kreeg ik al snel een blessure waardoor ik niet meer kon voetballen, maar Zwolle  heb ik nooit verlaten.’’ Hij is veel in het wijkcentrum te vinden. ‘’Naast dat ik hier ben voor de gezelligheid doe ik veel vrijwilligerswerk. Samen met anderen koken we voor mensen die het moeilijk hebben, iedereen kent mij en vraagt mij ook om hulp als een gezin in de problemen zit. Eerst was Holtenbroek echt een wijk waar iedereen met een achterstand op de arbeidsmarkt naar toe werd gestuurd, daardoor was er ook veel criminaliteit.’’

‘’Nog steeds is er wel criminaliteit, dat is in iedere wijk zo, maar het is nu al veel minder dan twintig jaar geleden’’

Naast Nasir zit een man met een pet, zijn naam wil hij niet zeggen. ‘’Nog steeds is er wel criminaliteit, dat is in iedere wijk zo, maar nu is het al veel minder dan twintig jaar geleden’’. De man woont al 35 jaar in Holtenbroek en loopt iedere dag door de wijk om het afval op te ruimen. ‘’Het is belangrijk dat er iemand is die dat doet. Zo houden we met elkaar de wijk schoon.’’ Beide mannen zijn dus erg actief om de wijk te verbeteren. ‘’In deze wijk wonen meer dan 77 nationaliteiten dicht bij elkaar en het levert nooit problemen op, dat maakt de wijk zo mooi’’, sluit Nasir af.

Categorieën
Zwolle

Hoe het zit met de oranjekoorts in Zwolle

Het EK voetbal is begonnen. Zondag maakte Nederland haar opwachting tegen Oekraïne. Die wedstrijd won Oranje met 3-2. Maar hoe zit het eigenlijk met de oranjekoorts in Zwolle? Wij zochten het uit!

In de Assendorpse Zonnebloemstraat, kleurt de straat in ieder geval oranje (en rood, wit, blauw). Ook de Wipstrikse Kortenaerstraat is mooi versierd. Meest indrukwekkend is echter toch de Sumatrastraat in Diezerpoort, die zo ver als het oog rijkt vol hangt met oranjeversiering.

Toch heeft de Sumatrastraat één minpuntje. De kleuren van deze Belgische vlag staan in schril contrast met de rest van de straat. Heeft jouw straat de Sumatrastraat toch overtroffen? Laat een bericht achter hieronder, dan komen we graag langs!

Ondanks de indruk die je van deze foto’s krijgt, is niet iedereen er zo mee bezig. Bijvoorbeeld Emma (16): “Ik hou niet van voetbal, maar mijn ouders en vrienden zijn wel laaiend enthousiast. Dan ontkom je er toch niet aan om zelf even een poultje in te vullen. Ik denk dat Nederland in de kwartfinale komt”. Thijn (20) kijkt er meer naar uit “De beamer staat al klaar”. Op de vraag hoever Nederland komt antwoord hij minder positief: “Ik denk dat we in de kwartfinale eruit vliegen”.

Categorieën
Echte Zwollenaren

Het Zwolse Balletjeshuis, meer dan alleen Zwolse balletjes

Wies Dull is al acht jaar de trotse eigenaresse van Het Zwolse Balletjeshuis dat is in hartje Zwolle. Het Zwolse balletjeshuis maakt al sinds 1848 Zwolse snoepjes uit eigen kelder. Vroeger verkochten ze alleen de Zwolse balletjes, maar tegenwoordig komt er veel meer bij kijken. 

Wies zag acht jaar gelden in de krant dat Het Zwolse Balletjeshuis dicht zou gaan, dit kwam doordat ze toen midden in de fastfood tijd zaten en het Balletjeshuis dus nog amper klanten kreeg. Wies was genoeg Zwols om dit niet te laten gebeuren en kocht het bedrijf over. Er waren veel meer Zwollenaren die Het Balletjeshuis niet weg wilden hebben, maar ervoor werken wilden ze ook niet.  

Tegenwoordig bestaat het Balletjeshuis niet alleen uit de Zwolse balletjes maar ook uit andere Zwolse lekkernijen. Zo is het Balletjeshuis de enige in Zwolle die speciaal-bier van Zwolse brouwers verkoopt. Ook heeft het Balletjeshuis na het faillissement van de VVV een toeristen informatie-punt gekregen. Hier komen ontzettend veel toeristen op af. Wanneer je VVV googled kom je automatisch bij het Zwolse Balletjeshuis terecht, wat dus veel toeristen oplevert.  

Dat het Balletjeshuis nog steeds bestaat is dus dankzij Wies, maar ook dankzij het toeristen informatie-punt. Er werken ongeveer dertig gidsen voor het informatiepunt van het Balletjeshuis, zij verdienen eigenlijk het geld voor de machines in de kelder. “Het is dus eigenlijk een win-winsituatie.” 

Wies werkte voor het overnemen van het Balletjeshuis bijna veertig jaar als jurist bij de kinderbescherming in Den Haag. Toen het Balletjeshuis bijna failliet ging veranderde er ook van alles bij de kinderbescherming, dus voor Wies was dit de kans om te switchen.  

Zwolle betekent erg veel voor Wies, misschien nog wel meer dan

 voor de normale inwoner. Ze kijkt op een hele andere manier

 naar de stad. Ze weet waar alle hotspots zitten, wie een toerist is en wie niet en heeft een visie op het toerisme. “Zwolle heeft nu precies de goede grootte. Het is historisch, maar ook modern. De stad trekt zowel ouderen als jongeren, mede dankzij Windesheim en het Conservatorium. Zwolle is een hele mooie en leuke stad, het is intiem. Al het leuke zit binnen de grachten. Ik vind dat je als echte Zwollenaar nooit moet verhuizen.” 

Categorieën
Uitzendingen

TV-uitzending – Windesheim In Love

ZWOLLE- Parijs is natuurlijk dé liefdesstad voor de meeste mensen, maar op 17 en 18 mei 2021 was ons stadje Zwolle ook gevuld met liefde. Op deze twee dagen stond namelijk de liefdesmobiel van Windesheim In Love op de campus van Windesheim. De leraren, studenten en medewerkers van de Hogeschool mochten in de liefdesmobiel een videoboodschap achterlaten voor die ene speciale campusgenoot die ze zo erg hebben gemist tijdens de lockdown. Het was een groot succes en er kwamen allerlei soorten videoboodschappen langs. Van leraren die hun klas hebben gemist tot leerlingen die elkaar een hart onder de riem staken en nog veel meer.

Naast de videoboodschappen hebben journalistiekstudenten uit verschillende jaren hun handen in één geslagen en een hele uitzending gemaakt die gebaseerd is op het idee van All You Need Is Love. In de uitzending komen de liefdesverhalen naar voren van verschillende studenten aan Windesheim en bracht een van de presentatoren een bezoekje aan de liefdesdokter. Dus ben jij benieuwd naar alle liefdes onder de Zwolse studenten? Kijk dan zeker even de uitzending van Windesheim In Love.

Categorieën
Over de grens

Over de grens: Aflevering 1

Gaan mensen ‘over de grens’ omtrent de coronaregels en hun vakantie, of houden ze zich netjes aan de richtlijnen en maatregelen?  

In deze aflevering van over de grens gaan wij opzoek naar jongeren en vragen we naar hun vakanties. Gaan ze in hun aankomende vakantie over de grens en vieren ze vakantie zoals normaal gesproken? Óf houden ze zich overal aan de 1,5 meter afstand en de andere geldige richtlijnen? Doormiddel van verschillende vragen kijken wij of wij een bingokaart vol kunnen krijgen met foute antwoorden. Hieruit kunnen wij constateren of jongeren wél of niet over de grens gaan.