Als je een paar jaar geleden aan iemand zou vragen: “wat is je sterrenbeeld?”, dan werd je waarschijnlijk gek aangekeken. Inmiddels is astrologie met de jaren populairder geworden dan ooit. Om even een indicatie te geven: bij bol.com hebben ze in 2022 ten opzichte van 2019 60% meer astrologie boeken verkocht aan jongeren. Volgens het CBS biedt het met name jongeren een houvast en het maakt inmiddels deel uit van een industrie waarin jaarlijks wereldwijd 2,2 miljard euro in omgaat. Maar hoe komt het dat het met de jaren zo trending is geworden onder jongeren? En heeft het, zoals velen beweren, positieve invloed op de gezondheid?

 

Geboortehoroscoop

Laten we beginnen bij het begin: wat is astrologie eigenlijk? ‘Astro’ betekent sterren en ‘logie’ betekent logica. Het lezen van je geboortehoroscoop kun je vergelijken met een wiel van twaalf spaken waarin twaalf tekens staan. In elk teken staat een sterrenbeeld uit de dierenriem. Iedereen heeft zo’n geboortehoroscoop, maar het verschilt per persoon welke tekens het belangrijkste zijn. Sacha Koershuis is astrologe en geeft met haar werk inzicht in je eigen mogelijkheden, beperkingen, beslissingen en verantwoordelijkheden. Een astroloog kijkt naar je horoscoop en kan dit voor je berekenen door te kijken naar je geboortetijd, -plaats en -datum en hoe de zon, maan en aarde op dat moment staan. Door dit te onderzoeken kan ze je meer duidelijkheid geven over je eigen persoonlijkheid.

Men gaat er dus vanuit dat de zon, maan en aarde invloed hebben op het leven hier op aarde. Deze tekens worden ook wel zon, maan- en aardetekens genoemd en zijn de drie belangrijkste tekens van de geboortehoroscoop. Sacha kan door het lezen van je geboortehoroscoop meer duidelijkheid geven over wie je daadwerkelijk bent en hoe het in zijn werk gaat: “Je geboortehoroscoop kun je zien als een soort blauwdruk, net als je DNA. Het heeft namelijk verschillende genen, maar in de astrologie worden dit planeten en dierenriemtekens genoemd.”

“We zien dat astrologie in de 21ste eeuw op een andere manier besproken wordt: als één van die tools om jezelf beter te leren kennen en jezelf staande te houden.”

Trending

Uit een ander onderzoek van de NOS blijkt dat astrologie tijdens de coronapandemie steeds populairder is geworden onder jongeren. Dit heeft te maken met het feit dat astrologie helpt bij het reflecteren op het leven. Tijdens de pandemie was dit veel aan de orde, omdat iedereen erg op zichzelf was gericht. Dit is ook te zien aan de cijfers van Google Trends waarin te zien is dat er in de afgelopen jaren steeds meer naar astrologie is gegoogeld. De term ‘astrologie’ werd in 2017 24 keer gegoogeld en in 2020 over de 100 keer. Voornamelijk op TikTok en Instagram zijn diverse accounts actief die zich hiermee bezighouden.

Sacha weet niet of het daadwerkelijk populairder is geworden: “Ik weet niet per se of het populairder wordt of is, maar ik denk wel dat iedere generatie zijn eigen invulling geeft aan een stukje zelfontdekking en daar is astrologie een mooi middel voor. Ik zie bijvoorbeeld dat sterrenbeelden en planeettekens een veel gebruikte manier is om ‘kleur’ te geven aan je persoonlijkheid. Dit uit zich in het gebruik op kleding, sieraden, accessoires en tatoeages.” Volgens astrologen van het blad Happinez is de magie van astrologie zo oud als de weg naar Rome dus van populariteit is geen sprake.

Mentale gezondheid

Psycholoog en coach Sandra Bijvoet laat weten dat de mentale gezondheid van jongeren steeds verder achteruitgaat en de wachtrijen met de jaren langer worden: “Naar mijn mening gaat het welbevinden van jongeren achteruit. Vooral de laatste jaren met lockdowns en afstandsonderwijs hebben veel schade aangericht en het toekomstperspectief holt uiteruit.” Nederland staat volgens het artikel van VOLZIN met Duitsland en Zweden in de top drie van landen die zingeving heel belangrijk vindt. Maar heeft het daadwerkelijk positieve effecten op de gezondheid van jongeren? “Spiritualiteit geeft zeker in tijden van onzekerheid steun en in het dagelijks leven een hoger perspectief. Het haalt jongeren uit de overlevingsmodus. Wij trekken aan wat wij denken en voelen. Als het perspectief verhoogd wordt dan worden er betere mogelijkheden aangetrokken zoals het genezen van fysieke, maar ook mentale klachten. Waardoor het zelfbeeld kan verbeteren” , Aldus Sandra.

 Jezelf beter leren kennen

Door de tekens in je geboortehoroscoop te bestuderen en dat te combineren met de stand van de sterren en de planeten, kun je erachter komen waarom een persoon op bepaalde situaties reageert en hoe iemand is qua karakter. Sarah Van Sanden is astrologe en geeft readings waarin ze uitlegt hoe je geboortehoroscoop in elkaar zit. Ze vertelt waarom zij ervoor heeft gekozen om astrologe te worden en wat astrologie met je doet: “Als geadopteerd persoon uit een gesloten adoptie waarin ik geen toegang heb tot mijn adoptiedossier, weet ik niet wie mijn biologische ouders en familie zijn. Ik zocht als tiener naar antwoorden over wie ik was en ik herkende mijzelf in mijn zonneteken Kreeft. Ik wilde hier meer over weten en besloot om me te verdiepen in astrologie. In de jaren 90 stond het grote publiek al open voor astrologie en was het een leuk tijdverdrijf voor vrouwen. We zien dat astrologie in de 21ste eeuw op een andere manier besproken wordt: als één van die tools om jezelf beter te leren kennen en jezelf staande te houden.”

Maar hoe zit het met de jongeren? Klopt het dat het zorgt voor het kleine beetje houvast dat jongeren missen in hun leven? De 17-jarige Rosa geeft hier antwoord op: “Ik ben me meer gaan verdiepen in astrologie tijdens de lockdown. Ik was toentertijd net als veel anderen heel eenzaam en ik was op zoek naar een manier om mijzelf beter te voelen. Ik ben door astrologie en meditatie erachter gekomen dat er veel meer is in het leven dan wij denken. Op TikTok wordt veel gepost over sterrenbeelden en ik kijk daar graag naar. Dit heeft mij gemotiveerd om me verder te verdiepen in astrologie. Door het lezen van astrologie boeken weet ik nu iets meer dan eerst hoe de wereld in elkaar zit en hoe mensen zijn. Astrologie heeft mijn zelfbeeld op een positieve manier veranderd. Ik probeer elke dag stil te staan bij wat mij gelukkig maakt, wat ik wil in het leven en ik laat negatieve gedachtes toe. Astrologie zorgt voor het kleine beetje houvast en positiviteit wat ik voorheen miste in mijn leven.”

Samenvattend biedt astrologie voornamelijk houvast, zekerheid en heeft het positieve effecten op de mentale gezondheid en het zelfbeeld waar in deze onzekere tijden veel vraag naar is. Mocht astrologie jou net zoals bij Rosa ook helpen in het dagelijkse leven? Laat het ons dan weten op onze Instagram of TikTok @rtvoostzwolsmediahuis

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *