Vanavond is er weer een persconferentie die duidelijk maakt welke (nieuwe) maatregelen er in werking treden om de stijgende coronacijfers te bestrijden. Dit vraagt veel van ons aanpassingsvermogen en onze mentale gezondheid. In het bijzonder van mensen die besluiten zich niet te laten vaccineren. Een aantal Zwollenaren vertelt hun verhaal. Hiermee geven zij meer inzicht over hun keuze, in de hoop minder last hebben van de stempel ‘Wappie’. Deze week is de beurt aan de 24-jarige Thomas.

Aannemend dat je er goed over na hebt gedacht om je niet te laten vaccineren, kan je ons meenemen in die keuze?

“Ik heb er heel lang over nagedacht en ik ben uiteindelijk van mening dat een vaccin ontwikkelen in één jaar niet zou moeten kunnen. Normaal duurt zoiets wel tien jaar. Veel mensen hoor ik dan zeggen dat er meer geld in het gehele proces wordt gestopt en dat de ontwikkelingssnelheid omhoog wordt geschroefd. Dan nog vind ik dat je met geld niet alle testen die je op langer termijn in zo’n ontwikkelingsfase doet, kan vervangen.”

“De sociale dwang en drang die er rondom vaccineren is ontstaan geeft mij een naar onderbuikgevoel, want in principe kan je nog steeds corona krijgen en verspreiden als je gevaccineerd bent. Dus is het niet zo dat je er als ongevaccineerde persoon als enige last van zou kunnen hebben.”

Je werkt als bron- en contactonderzoeker bij de GGD, heeft dat nog invloed op je keuze?

“Nee, al denk ik dat het vaccin vooral echt nodig is voor mensen in risicoroepen en zorgmedewerkers.”

Onder jongeren is eenzaamheid toegenomen sinds corona. Heb jij hier ook meer last van?

“Ikzelf heb niet meer last van eenzaamheid. Dit komt omdat ik niet heel anders ben gaan leven dan voor alle maatregelen. Ik ken en heb wel veel mensen in mijn omgeving die depressief zijn geworden door eenzaamheid vanwege corona. Maar ik heb mede door dingen die ik heb meegemaakt in het verleden al vroeg moeten dealen met eenzaamheid. Hierdoor ben ik wat weerbaarder en veerkrachtiger geworden als het gaat om dit soort dingen. Geluk bij een ongeluk.”

Wat moet er volgens jou anders om eenzaamheid te verkleinen onder ongevaccineerde jongeren?

“Ik denk dat er sowieso geen onderscheid gemaakt moet worden tussen groepen mensen. Dit geldt voor elk onderwerp, niet alleen met corona. Wel ben ik van mening dat als je er zelf voor kiest om de moeilijke weg te nemen van het niet-vaccineren, dat je je er wel mentaal op voor moet bereiden.”

Waar hoop je op in de toekomst, Thomas?

“Dat de avondklok niet opnieuw wordt ingevoerd. En, dat het in de toekomst niet uitmaakt wat mijn vaccinatiestatus is, toch ben ik hier wel bang voor. Dit heeft te maken met het feit dat ik momenteel bezig ben met het opzetten van een eigen platenlabel. Daarom wil ik zo min mogelijk problemen, ook al is ervoor alles een oplossing. In de toekomst sta ik er misschien wel voor open om me te laten vaccineren.”

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *